‘Nog zo’n 700 IS-strijders in Ramadi’

De terreurstrijders zouden zich in verschillende delen van de stad verschuilen.

Iraakse regeringstroepen hijsen de vlag boven het op IS heroverde regeringscomplex in het centrum van Ramadi. Foto EPA

Hoewel de Iraakse regering al drie dagen geleden victorie kraaide over terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Ramadi zouden nog zo’n 700 IS-strijders zich verschuilen in verschillende delen van de stad. Dat heeft een woordvoerder van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS woensdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten zouden woensdag gevechten hebben plaatsgevonden in het oosten van Ramadi tussen IS-militanten enerzijds en federale politieagenten en stammenstrijders anderzijds. Er zijn nog geen berichten over doden of gewonden.

Gevoelige nederlaag

De herovering van Ramadi, de provinciehoofdstad van het West-Iraakse Anbar, was een gevoelige nederlaag voor de terreurbeweging. Het Iraakse leger bereidde de belegering van de stad al maanden voor en wist zondag het regeringscomplex in Ramadi weer in handen te krijgen. Op verschillende plekken in Irak werd vanwege dit nieuws feest naderhand gevierd.

Maar er is nog werk aan de winkel voor Bagdad. In het centrum van de stad, die voorheen een inwonersaantal van 400.000 kende, liggen nog veel explosieven en “booby-traps” die door de jihadisten zijn geplaatst.

‘Gevluchte inwoners kunnen nog niet terug’

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dan ook dat het te vroeg is voor de tienduizenden verdreven inwoners om terug te keren naar Ramadi. Volgens UNHCR is zo’n 18 miljoen euro nodig om Ramadi weer op te bouwen. Zowel bomaanslagen van IS als aanvallen van de coalitie tegen de terreurgroep hebben hevige schade toegebracht aan de stad.

IS veroverde de stad in mei. Ramadi ligt zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad en is de hoofdstad van Anbar, de grootste provincie van Irak en een gebied dat grenst aan Syrië, Jordanië en Saoedi-Arabië.

De Iraakse premier Haider al-Abadi is positief gestemd. Maandag zei hij dat 2016 het jaar wordt waarin de metropool Mosul wordt heroverd en waarin IS definitief zal worden verslagen.

    • Casper van der Veen