Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwjaarsvuurwerk in Brussel afgelast om terreurdreiging

Vanwege “het massale karakter” van de feestelijkheden is het onmogelijk om iedereen te controleren, aldus de burgemeester.

Archieffoto van het vuurwerk in Brussel op 1 januari 2013.
Archieffoto van het vuurwerk in Brussel op 1 januari 2013. Foto Olivier Hoslet / EPA

Het traditionele eindejaarsvuurwerk en andere festiviteiten rondom Oud en Nieuw in Brussel worden afgelast vanwege de terreurdreiging. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur gezegd tegen de Belgische radio- en tv-zender RTBF.

Vanwege “het massale karakter” van de feestelijkheden is het onmogelijk om iedereen te controleren, aldus de burgemeester. Mayeur:

“Samen met de minister van Binnenlandse Zaken hebben we besloten om de festiviteiten van donderdagavond niet door te laten gaan.”

Voordat hij tot zijn beslissing kwam, ontving Mayeur een verslag van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging. Ook kreeg hij advies van het Crisiscentrum over de terreurdreiging in Brussel.

Mayeur benadrukte dat hij zich inzet om de veiligheid van mensen die de stad bezoeken met Oud en Nieuw te garanderen. De kerstmarkt in Brussel is de enige grote activiteit die wel door zal gaan. Er zal extra politie en bewaking in de stad aanwezig zijn.

Kamikaze Riders

In de nacht van maandag op dinsdag werden twee leden van de motorclub ‘Kamikaze Riders’ opgepakt. Zij zouden tijdens Oud en Nieuw op verschillende plaatsen in Brussel aanslagen hebben willen plegen “in de stijl van Parijs”. Zij oefenden voor deze aanslagen in de Ardennen.

De terroristen hadden onder meer willen toeslaan op de Grote Markt. Omdat het grootste politiecommissariaat van Brussel vlak bij de markt ligt, werd het niveau van de terreurdreiging voor politiekantoren verhoogd. De twee gearresteerde verdachten moeten waarschijnlijk donderdag in de rechtbank verschijnen.

Aanslagen Parijs

Sinds de aanslagen in Parijs van 13 november, waarbij zeker 130 mensen om het leven kwamen, is de sfeer gespannen in België. Zeker twee van de aanslagplegers woonden in België en het dreigingsniveau in Brussel en andere Belgische steden werd meerdere malen verhoogd. Momenteel geldt terreurniveau 3, het op een na hoogste, in het land.

De laatste keer dat het oudejaarsvuurwerk in Brussel werd afgelast was in 2007. Toen gold ook een verhoogd dreigingsniveau in de metropool, nadat een plan was verijdeld om de terreurverdachte Nizar Trabelsi te bevrijden. Trabelsi zat vast voor het plannen van een aanval op Amerikaanse militairen op Vliegbasis Kleine-Brogel.

In Antwerpen staat de vuurwerkshow voorlopig nog op het programma, meldt de Standaard. Wel zullen in de Vlaamse stad, net als in andere Belgische steden, extra politieagenten worden ingezet.