Na de rechters moeten nu Poolse media het ontgelden

Na het grondwettelijke tribunaal wil de Poolse nationaal-conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) nu ook de overheidsmedia aan banden leggen. Dinsdagavond laat besprak het parlement een wetsvoorstel dat een diepgaande reorganisatie bij de openbare omroep moet inluiden.

Daar is haast bij volgens PiS-fractieleider Ryszard Terlecki , want de publieke media zouden zich „extreem onbetrouwbaar” hebben getoond in de verslaggeving over een dispuut rond het grondwettelijke hof. De poging van de nieuwe regering om vijf benoemingen voor dat gerechtshof – nog gedaan onder de vorige coalitie — te vervangen door eigen kandidaten, leidde tot een diepe rechtstatelijke crisis en tot straatprotesten.

Volgen PiS kiest de omroep te veel de kant van de oppositie. „Als de media zich inbeelden dat ze de Polen de komende maanden zullen bezighouden met het bekritiseren van onze veranderingen, moet daar een einde aan komen.”

De discussie in het parlement gaat verder. Opzet is het mandaat van de bestuurders van de nationale radio en tv te beëindigen en de omroep onder controle te plaatsen van de minister van Schatkist. Meer ingrijpende hervormingen volgen nog, zei een PiS-woordvoerster. (NRC)