Wetenschap

Nederlandse startups sleepten dit jaar ruim 400 miljoen euro binnen

Foto iStock

Nederland heeft de wereld heel wat vernieuwende technologie te bieden met onze startups. Denk aan dataverstuurders WeTransfer. Halen zij ook veel geld op? Ja, blijkt uit een vandaag gepubliceerde analyse van techblog StartupJuncture: in 2015 werd er 427,8 miljoen euro in Nederlandse startups geïnvesteerd. Dat is wel minder dan in 2014. Toen bedroegen de investeringen nog 500 miljoen euro.

Wat een startup precies is, daar verschillen de meningen over. Voor twijfelgevallen - zoals betaaldienst Adyen die sommigen als ‘scale-up’ beschouwen - hanteert StartupJuncture in z’n analyse de richtlijn dat de focus van het bedrijf op tech ligt, nog steeds schaalbaar is en niet ouder dan tien jaar.

Opvallend is dat dit jaar de gemiddelde investering is teruggelopen van 6,58 miljoen naar 2,87 miljoen euro. Maar er zijn wel meer bedrijven die geld hebben opgehaald: 150, waar dat er vorig jaar 76 waren.

Het geld komt voor een groot deel uit Nederland. In 61,3 procent van de gevallen was er minstens een Nederlandse investeerder bij betrokken. Het geld is volgens StartupJuncture redelijk gelijk verdeeld over verschillende sectoren, zoals biotechnologie, security, kunstmatige intelligentie en e-learning.

Dit doen de vijf startups die het meeste geld ophaalden