Motörhead stopt na dood frontman Lemmy

Ook komen er geen albums meer uit en worden er geen shows meer gegeven, zegt drummer Mikkey Dee.

Lemmy tijdens een optreden eerder dit jaar in Groot-Brittannië. Foto Hannah McKay / EPA

De legendarische rockband Motörhead komt de dood van zijn iconische oprichter en frontman Ian “Lemmy” Kilmister (1945 - 2015) niet te boven. Dat heeft drummer Mikkey Dee gezegd in een gesprek met de Zweedse krant Expressen.

Lemmy overleed maandag, twee dagen nadat er een agressieve vorm van kanker bij hem was vastgesteld. De artsen schatten dat hij nog hooguit twee maanden te leven zou hebben, maar het ging sneller dan verwacht. Een dag na de diagnose zei Lemmy, die kort daarvoor 70 was geworden, volgens Dee: “I had a good run, fuck it” - en ging hij slapen. Ontwaken zou hij niet meer.

Dee zei in het interview:

“Nu is Motörhead natuurlijk voorbij. Lemmy was Motörhead. Maar de band zal voortleven in de herinneringen van veel mensen”

Inspiratie

Lemmy richtte Motörhead op in 1975 nadat hij uit de spacerockband Hawkwind was geknikkerd. Zowel de band als zijn frontman werden een begrip in het rock- en metalgenre en waren vier decennia lang een inspiratie voor niet de minste namen: onder meer Metallica, Slayer, Megadeth, Rage Against the Machine en Guns n’ Roses.

Rock ’n roll

De band bracht 23 albums uit, waarvan het meest recente (Bad Magic) afgelopen augustus verscheen. Hoewel Motörhead tal van klassiekers produceerde, is het veel gecoverde Ace of Spades veruit hun bekendste track. Lemmy hield altijd vol dat ‘ie rock ’n roll maakte en opende zijn concerten dan ook steevast met de woorden: “We are Motörhead and we play rock ’n roll”.

De band werd echter een voorloper van alle metalgenres die in latere jaren de kop op zouden steken, schreef NRC-journalist Peter van der Ploeg dinsdag:

“Lemmy nam de vroege, uitgesponnen en zware metal van bands als Black Sabbath, geënt op psychedelische rock, en voegde daar punkelementen aan toe. Dat gaf de muziek van Motörhead een tot dan toe ongekende snelheid en agressie. Zijn zware basgeluid en omhoog gerichte rochelzang maakten het geluid van de band af. Niet voor niets stond Motörhead bekend als de ‘hardste band op aarde’.”

Optredens

Lemmy was een echt podiumbeest en stond op 11 december nog op de planken. De afgelopen jaren zorgden meerdere gezondheidsproblemen er echter voor dat de stage performance van Lemmy aan energie en rauwheid inboekte. Aan stoppen dacht de rocklegende echter niet. Wel deed hij het rustiger aan met sterke drank, roken en drugsgebruik, hoewel hij ook hiermee tot het einde doorging.

Dee benadrukt dat er geen nieuwe albums meer zullen verschijnen. Ook zal de band geen optredens meer geven.

De biografische documentaire ‘Lemmy’, die vannacht op NPO3 werd uitgezonden:
https://www.youtube.com/watch?v=RSyuRtFpIJ4

    • Casper van der Veen