Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Man opgepakt bij huiszoeking in Molenbeek’

In Molenbeek woonden zeker drie terroristen die tot het netwerk behoorden dat vorige maand aanslagen pleegde in Parijs.

Belgische agenten tijdens een operatie in Molenbeek vorige maand.
Belgische agenten tijdens een operatie in Molenbeek vorige maand. Foto Olivier Hoslet / EPA

In de Brusselse voorstad Molenbeek zijn woensdagochtend weer twee huiszoekingen verricht in de Delaunoystraat. Dat meldt de Standaard. Daarbij werd een man opgepakt.

Volgens de Belgische krant zou het kruispunt tussen de Ransfortstraat en de Delaunoystraat momenteel zijn afgesloten en zouden zo’n vijftig politieagenten in de straat aanwezig zijn. De ontmijningsdienst zou meerdere pakketten hebben meegenomen.

De familie die vroeger in het pand waar de huiszoeking plaatsvond woonde, is naar Syrië afgereisd. De enige mensen die er nu nog wonen, huren er een kamer.

Wilmer Heck / NRC

Beeld van de straat in Molenbeek. Foto Wilmer Heck / NRC

Terroristen

In Molenbeek woonden zeker drie terroristen die tot het netwerk behoorden dat vorige maand aanslagen pleegde in Parijs, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Diezelfde maand werden in de voorstad al huiszoekingen verricht, waaronder ook in het pand waar de politie vandaag een man aanhield. De autoriteiten werden twee dagen na de aanslagen getipt dat de nog altijd voortvluchtige verdachte Salah Abeslam zich in Molenbeek zou bevinden.

Aanslagplannen Brussel

In de nacht van maandag op dinsdag werden twee leden van de motorclub ‘Kamikaze Riders’ opgepakt. Zij worden ervan verdacht plannen te hebben gehad om in Brussel tijdens Oud en Nieuw aanslagen te plegen “in de stijl van Parijs”. Zij oefenden voor deze aanslagen in de Ardennen.