Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Macintosh failliet verklaard

De winkelketens van het bedrijf, waaronder Manfield, Invito en Dolcis, blijven voorlopig open.

Het exterieur van een schoenenwinkel van de keten Dolcis.
Het exterieur van een schoenenwinkel van de keten Dolcis. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Macintosh, het moederbedrijf van schoenenwinkelketens als Invito, Manfield en Scapino, is failliet verklaard. Gisteren was het faillissement al aangevraagd.

De winkels van het bedrijf blijven voorlopig wel open, maakte het bedrijf woensdagmiddag bekend op de website. Het faillissement geldt alleen voor het moederbedrijf. Het uitstel van betaling, dat vorige week werd aangevraagd en toegekend voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Manfield, PRO Sport en Hoogenbosch Retail, blijft wel gelden.

De bewindvoerders zeggen dat nu alle mogelijke opties worden onderzocht. Daaronder valt ook de mogelijkheid dat de onderneming in zijn geheel of in delen worden verkocht.

Ook DA en V&D in de problemen

Dinsdag werd drogisterijketen DA failliet verklaard. Het bedrijf kwam kort daarna met de mededeling dat het een doorstart maakt. De Nederlandse Drogisterij Service neemt de formule over. Daardoor gaan wel banen verloren, maar de nieuwe eigenaar kan nog niet zeggen hoeveel.

V&D, dat vorige week ook uitstel van betaling aanvroeg en kreeg, maakt zich intussen op voor een doorstart met veel minder warenhuizen dan het nu heeft. Daarbij is er de directie veel aan gelegen om de succesvolle restaurantformule La Place te behouden.