Luchtvervuiling Beijing biedt kansen voor IBM en Microsoft

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een multinational kan alleen succesvol zijn als het kansen weet te herkennen. Geen wonder dus dat IBM en Microsoft met veel interesse kijken naar de giftige smog in Beijing. Volgens Reuters onderzoeken beide bedrijven hoe ze de hoge waarden van vervuiling kunnen voorspellen.

Er is veel interesse in voorspellende diensten, ook vanuit de Chinese overheid. Partijleiders onderzoeken wat er te doen valt aan de smog, en welke maatregelen te nemen áls de luchtkwaliteit weer eens te wensen overlaat. Bovendien organiseert China de Olympische Winterspelen in 2022. En in de wintermaanden is de vervuiling het ergst.

Voorspellen wanneer de lucht het zwaarst vervuild zal zijn, is geen hogere wiskunde. Dat zegt Robert Rohde van Berkeley Earth, een Amerikaanse ngo die de Chinese luchtvervuiling real time in kaart brengt.

“Als je het weer kunt voorspellen, heb je maar een paar extra variabelen nodig om ook de luchtkwaliteit te voorspellen.”

Erg makkelijk is het voor de tech-giganten toch nog niet, zo blijkt. Op de app die Microsoft ontwikkelde, ontbreekt juist deze voorspellende functie. Een foutje dat snel wordt opgelost, zegt het bedrijf. En terwijl heel Beijing binnen bleef wegens zware luchtvervuiling, raadde IBM ‘light exercise’ aan.

China: staatsbedrijven moeten oud-militairen aannemen

China belooft nieuw werk voor de 300 duizend militairen die hun baan verliezen in een poging ‘s werelds grootste leger wat te moderniseren. Er is al een regel die stelt dat staatsbedrijven vijf procent van hun vacatures moeten reserveren voor afgezwaaide militairen. Die regel gaat nu streng gecontroleerd worden, schrijft het Financieele Dagblad.

Die maatregel is echter niet zo evident, zegt Arthur Ding, een deskundige op het gebied van het Chinese leger aan Taiwans National Chengchi University.

“Van de staatsbedrijven wordt verwacht dat ze meer winstgericht zijn, dus ze hebben juist geprobeerd om geen mensen aan te nemen die geen professionele achtergrond hebben. Als dit een missie van Xi Jinping is zullen ze die bevelen vast opvolgen. Maar het zal de winstgevendheid en het interne management van de staatsbedrijven zeker schaden.”

Terwijl het Chinese leger de afgelopen jaren flink gemoderniseerd is, bleef het aantal manschappen buitenproportioneel hoog. Er werkten 1,6 miljoen mensen bij de militaire onderdelen. Tijdens de militaire parade in september kondigde president Xi Jinping aan dat er in het personeelsbestand flink gesneden gaat worden.

Grote fusie in Chinees vrachtvervoer

De fusie tussen Sinotrans & CSC en China Merchants Group is door de autoriteiten goedgekeurd. De twee groepen voerden al langer gesprekken met dit doel, schrijft de South China Morning Post. Doel is een herstructurering van de scheepvaartindustrie zodat beter kan worden ingespeeld op de wat vertraagde wereldhandel en de overcapaciteit die daardoor is ontstaan.

De belangrijkste taak van Sinotrans & CSC is het vrachtvervoer per water, land en lucht. China Merchants Group richt zich op havens, tolwegen en olie- en gasvervoer per schip. China Merchants heeft bovendien een uitgebreide financiële tak en handelt ook in vastgoed.

Eerder deze maand werd ook al de fusie tussen China Ocean Shipping Group en China Shipping Group goedgekeurd. Die fusie leidt tot de op drie na grootste bedrijf in containervervoer ter wereld.

    • Eefje Rammeloo