Lege beurshuls is goede handel

In de huid van een failliete beddenfabrikant gaat Miss Etam naar de beurs en Value8 verdient eraan.

Modewinkelketen Miss Etam kwam via een doorstart in handen van R&S Retail Group. Foto Robin Utrecht

Een bloemetje. Dat vindt een van de aandeelhouders wel op zijn plaats voor Peter Paul de Vries. Maar de afzwaaiende topman van de beursgenoteerde beddenfabrikant Dico wil er niets van weten. „We hebben de kosten hier jarenlang laag gehouden en daar past een bos bloemen niet bij. Als ik zo ergens bloemen zie, pluk ik ze misschien wel”, zegt hij grappend.

Shell heeft het Circustheater nodig voor een aandeelhoudersvergadering. Dico doet het in een klein zaaltje van hotel Mitland aan de rand van Utrecht. Er zijn negen aanwezigen.

De beddenfabrikant is namelijk al sinds 2010 failliet. Vaak verdwijnen bedrijven dan van de beurs. Dico niet. Dat kwam sinds 2010 grotendeels in handen van investeringsmaatschappij Value8 die De Vries in 2008 begon en waarmee hij zo’n 90 procent van de Dico-aandelen kocht.

Het doel daarvan was voor de voormalige voorman van beleggersvereniging VEB vanaf dag een duidelijk: Dico op een dag van de hand doen, zodat een ander bedrijf via de lege huls naar de beurs zou kunnen. Een reverse listing heet dat in beleggerskringen.

Gisteren was het sluitstuk van de strategie. De Vries met zijn 89 procent en de drie andere aandeelhouders stemden er unaniem mee in dat Dico vanaf januari op het Damrak wordt vervangen door de R&S Retail Group. Die nam afgelopen lente via een doorstart modeketen Miss Etam over.

‘Schoon en schuldenvrij maken’

Value8 is op de eerste plaats een investeringsmaatschappij. Zij heeft belangen in zo’n twintig bedrijven, waaronder goudhandelaar AmsterdamGold, die goed zijn voor een omzet van 130 miljoen euro. Maar Value8 maakt ook al jaren flinke naam met de ‘verkoop’ van lege beurshulzen.

Geheel in stijl verwierf het in 2009 een eigen beursnotering nadat De Vries voor 7 ton de lege huls van energiebedrijf Exendis overnam. Sindsdien stak het geld in zeven lege beurshulzen, waarvan zes in Nederland. „Het is niet onze core business, maar er valt een goede boterham mee te verdienen”, zegt De Vries.

Hij legt uit dat zijn oog op beursnoteringen van bedrijven valt die „makkelijk schoon en schuldenvrij te maken zijn”.

Een bedrijfspand dat te verkopen is: prima. Claims of schulden: nee. Value8 zorgt vervolgens dat de vennootschap qua statuten, balans en boekhouding op orde is zodat er later makkelijk een ander bedrijf in past. Én dat er zo weinig mogelijk geld wordt uitgegeven. Ook niet aan bloemetjes. De operationele kosten bij Dico bedroegen vorig jaar 22.000 euro.

Vervolgens is het voor Value8 de vraag welk bedrijf men in de lege beurshuls toelaat. De Vries vindt R&S Retail „een goede kandidaat”, omdat hij gelooft in de strategie om retail- en modebedrijven in zwaar weer over te nemen en ze efficiënter en meer gericht op de toekomst te maken. „We zijn jaarlijks door zo’n vijf à tien partijen benaderd voor de beurshuls van Dico, maar wilden wachten.”

Value8 houdt namelijk een belang in het nieuwe bedrijf. Dat heeft alles te maken met de constructie van een reverse takeover. Dat klinkt als een verkoop, maar is het niet.

In het geval van Dico brengt R&S 100 procent van de eigen aandelen in, in ruil voor de plaatsing van tien miljoen nieuwe aandelen in Dico. Omdat Value8 en de andere kleine beleggers hun bijna 3,5 miljoen aandelen houden, verwatert het belang van R&S: van het nieuwe bedrijf heeft het 74,8 procent van de aandelen terwijl het 100 procent inbracht.

‘Veel overnamekeus’

„Het is goedkoper en sneller dan een reguliere beursgang”, motiveert topman Rens van de Schoor van R&S Retail zijn keuze voor de reverse listing.

Miss Etam is de eerste acquisitie van R&S. Die wil de komende tijd nog veel meer overnames doen. En het idee is dat het die toekomstige overnames met de uitgifte van nieuwe aandelen kan bekostigen: precies het groeimodel dat Value8 sinds 2008 ook hanteert. Dat kan zeer succesvol werken. Bij Value8 steeg de beurskoers van 0,75 cent in 2008 naar zo’n 9,50 euro nu.

Van de Schoor verwacht eerder „te veel dan te weinig keus” op overnamevlak te hebben. „Je zag de afgelopen week al drie voorbeelden van mogelijkheden”, verwijst hij naar het moederbedrijf van drogisterij DA, V&D en de MacIntosch-schoenenzaken.

Voor Value8 komt er nu even een eind aan een periode van lege beurshulzen. Het heeft alleen nog een belang van 29,9 procent in het Belgische Sucraf. In Nederland is alleen nog Lavide als lege beurshuls beschikbaar, maar het belang in Lavide verkocht Value8 vorig jaar nadat er een juridische claim op de vennootschap werd neergelegd.

Op dit moment ziet Peter Paul de Vries geen kandidaten. „Maar die kunnen altijd weer ontstaan als een bedrijf wordt overgenomen of stopt.”