Kijken: hoe een Japans stadje bijna geen afval meer produceert

Bewoners van Kamikatsu kunnen hun afval in 34 categorieën scheiden. In 2020 wil het stadje 100% recyclen.

In Nederland wordt veel glas gerecycled. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Papier in de papierbak, glas in de glasbak en plastic verpakkingen in hun eigen container: in Nederland recyclen we wat af. Maar dat is niks bij het Japanse stadje Kamikatsu. Daar wordt al het afval gescheiden in maar liefst 34 categorieën. Nu wordt al 80 procent van het afval in Kamikatsu gerecycled of opnieuw gebruikt. In 2020 wil Kamikatsu zelfs helemaal geen restafval meer produceren.

Voor 2003 verdween al het afval in Kamikatsu nog in de vuilverbrander, maar de 1.700 inwoners van het stadje merkten hoe slecht dit was voor het milieu. Daardoor ontstond een radicale verandering: zoveel mogelijk zou voortaan gerecycled worden. Er kwam een een afvalcentrum, maar het gesorteerde afval verwerkt werd. Er werd een weggeefwinkel opgezet waar oude spullen geruild konden worden en van overtollig textiel worden nieuwe spullen gemaakt.

De bewoners waren in het begin niet blij met de verplichte recyclegekte. Maar langzaam verandert de cultuur van Kamikatsu.

Kamikatsu is niet de enige plek die probeert afvalproductie te verminderen. Zo wil ook de Amerikaanse stad San Francisco (met 840.000 inwoners) in 2020 al haar afval recyclen. De stad deed vorig jaar plastic flesjes water in de ban en wil ook het gebruik van onder andere plastic verpakkingen en piepschuim ernstig terugdringen.

In Zweden wordt al het restvuil gebruikt om energie op te wekken in afvalenergiecentrales. De Zweden recyclen echter al zoveel, dat het land 800.000 ton afval moet importeren uit buurlanden om aan de energiebehoefte te voldoen.

    • Wouter van Dijke