Kijken: een episch GoPro-filmpje, maar dan net even anders

Het POV-shot, de voorbereidende handelingen, het uptempo muziekje, alles zit erin. Maar het loopt net even anders.

De voorbereidingen worden getroffen. Foto screenshot YouTube/Blane Steckline

Handschoenen worden aangetrokken, veters gestrikt, allemaal gefilmd vanuit een POV-shot (point of view). Buiten komt het witte licht van de sneeuw de camera al tegemoet, en er klinkt een vrolijk uptempo muziekje op de achtergrond. Dat moet wel een episch GoPro-filmpje worden.

Met een slogan als “Be a Hero.” valt er weinig anders te verwachten. De handzame kleine camera’s van GoPro kunnen overal op gemonteerd worden en dus duiken, vliegen, basejumpen, surfen en parachutespringen de grootste durfals ter wereld met camera en al om zo de mooiste, verbazingwekkende filmpjes te maken. De filmpjes lijken vaak zo erg op elkaar dat ze inwisselbaar zijn. Een aantal karakteristieke kenmerken:

  • Het is gefilmd alsof je door de ogen van de maker kijkt
  • Er wordt uitgebreid tijd besteed aan de voorbereidingen, waarbij je een voorproefje krijgt van wat te wachten staat
  • Op de achtergrond loopt een vrolijk dancenummer mee, en de actie begint precies op de drop van de muziek

‘Dat kan ik ook’

“Dat kan ik ook”, moet de Amerikaan Blake Steckline gedacht hebben toen hij met Kerst een GoPro kreeg. En dus zie je hem de voorbereidingen treffen voor een epische handeling:

Steckline plaatste zijn parodie op Reddit, waar het filmpje duidelijk in de smaak viel. Op YouTube is de video intussen bijna 300.000 keer bekeken. Steckline heeft inmiddels ook een verbeterde versie en een vervolg online gezet.

Wie teleurgesteld terugviel in zijn stoel, wees niet getreurd. Op Eerste Kerstdag bracht GoPro zelf namelijk een compilatie uit van de mooiste beelden van 2015. En die hebben we als consolidatie ook maar even opgezocht:

    • Sam de Voogt