Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

‘Kamikaze Riders oefenden in de Ardennen voor een aanslag’

De Belgische motorclub Kamikaze Riders organiseerde trainingskampen in de Ardennen waarbij ze met luchtdrukgeweren leerden schieten. Ze zouden met Oud&Nieuw een aanslag hebben willen plegen.

Foto Reuters

Het scenario dat de terroristen in gedachten hadden, was een schietpartij met zo veel mogelijk slachtoffers, op een symbolische plaats: oudejaarsavond op de Grote Markt in Brussel. Enkele weken geleden kreeg het federaal parket lucht van de plannen. Zondag ging de Belgische politie tot actie over. Tijdens verschillende huiszoekingen werden zes personen meegenomen voor verhoor. Twee onder hen werden aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven.

Volgens informatie van De Standaard gaat het om Said S. (29) en Mohamed K. Volgens de krant maakt het duo deel uit van de motorbende ‘Kamikaze Riders’, die haar oorsprong heeft in Laken. De club staat erom bekend halsbrekende toeren uit te halen met motoren.

Said geldt als een van de oprichters van de ‘Kamikaze Riders’. Het Belgische federaal parket gaat er ook van uit dat hij de leider is van de vermeende terreurgroep. Hij zou andere leden hebben gerekruteerd voor de aanslag. Op 25 november – de dag dat de Brusselse metro’s heropenden – begonnen zij met de planning. Om potentiële terroristen op te leiden, organiseerde de groep trainingskampen in de Ardennen waarbij ze met luchtdrukgeweren leerden schieten. Foto’s waarop het groepje jongeren met de geweren oefent, zijn tijdens het onderzoek gevonden.

Explosieven of wapens zijn er niet gevonden tijdens de huiszoekingen. Dat zou er mee te maken kunnen hebben dat terroristen proberen om de wapens en de uitvoerders zo lang mogelijk van elkaar gescheiden te houden. Zo kunnen ze makkelijker onder de radar blijven en is het voor speurders moeilijker om een terreurdossier ‘hard’ te maken.

Onzeker of eindejaarsvuurwerk doorgaat

De Belgische veiligheidsdiensten zijn volgens de krant extra gespannen en woensdagavond overleggen de Brusselse burgemeester Mayeur en minister van Binnenlandse Zaken Jambon of het traditionele eindejaarsvuurwerk doorgaat.

Het onderzoek in dit dossier wordt de komende dagen voortgezet. Materiaal dat tijdens de huiszoekingen in beslag werd genomen – computers, smartphones, camouflagepakken en propaganda van Islamitische Staat – wordt daarbij grondig onderzocht. Een van de aangehouden verdachten zou bekentenissen hebben afgelegd.

Geen verband gevonden met IS

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de terreurcel iets te maken heeft met de terroristen van Parijs. Behalve de vlot verkrijgbare IS-propaganda is er geen verband geconstateerd met de terreurgroep in het Midden-Oosten. Geen enkele verdachte is afgereisd naar Syrië om er deel te nemen aan de gewapende strijd. Said S. was al wel bekend bij justitie: hij werd in 2009 samen met enkele kompanen veroordeeld tot zes jaar cel voor een aantal gewapende overvallen op bistro’s en restaurants in Anderlecht.

Het is niet de eerste keer dat de ‘Kamikaze Riders’ opduiken in een terreurdossier. Eén van de drie Vilvoordse broers Elouassaki was lid van die motorclub én behoorde (samen met zijn broers) tot het netwerk van Sharia4Belgium. Abdelaouifi Elouassaki – het lid van de ‘Riders’ – overleed in mei 2013 in België door een motorongeluk. Zijn jongste broer Hakim, kreeg in 2013 een granaatscherf in zijn hoofd en keerde terug naar België. De middelste, Houssien, sneuvelde in Syrië.

De acties van de afgelopen dagen zijn niet de reden waarom het terreurniveau voor politiecommissariaten in het Brusselse werd verhoogd van twee naar drie. Dat heeft wél te maken met de ligging van het hoofdcommissariaat aan de Kolenmarkt, vlakbij de Grote Markt. Volgens een interne politienota die het persagentschap Belga kon inkijken, was er sprake van een aanslag ‘in de stijl van Parijs’. Het Belgische Quick Response Team zou klaar staan in te grijpen bij acute situaties. Agenten mogen ook niet meer in hun eentje patrouilleren. Wie toch alleen naar buiten gaat, draagt bij voorkeur burgerkledij en mag zijn wapen dragen.