Harige wolf belaagt Roodhapje in bikerjasje

Lastig genre, kinderopera. Zingen met een geschoolde stem over grote drama’s – krijg je kinderen daarmee zomaar om voor de ultieme mengvorm van theater, zang en instrumentale muziek? De onder ideeën zwaar doorbuigende productie van Hänsel und Gretel bij De Nationale Opera bewijst hoe moeilijk dat is. Maar het kleine Holland Opera – sinds 2010 in Amersfoort gevestigd als het eerste echte jeugdoperahuis in Europa – heeft er zijn specialiteit van gemaakt en snijdt in de swingende voorstelling Roodhapje opnieuw de wetten van het genre slim toe op wat kinderen aanspreekt.

Wolf, Grootmoeder en Roodkapje – ze zijn er allemaal. Maar deze Roodkapje is een meisje van nu, in leren legging en bikerjasje, dat wil shoppen, droomt van spannende audities. De wolf is daarmee ook voor actuele moeders meteen minder abstract. Een harig, hongerig beest dat zich likkebaardend op je dochter werpt – nou ja, is dat niet een angst van alle tijden?

Holland Opera heeft sterke troeven: er is een simpel maar effectvol decortje en de eclectische muziek van Steven Kemperman rockt stevig maar bezit ook mooie, raadselachtige cantilenes die door een meisjeskoortje van miniroodkapjes zuiver worden gezongen.

De zangeressen Leonie van der Wal en Madieke Marjon spelen en zingen fris en aansprekend. Niek Idelenburg, artistiek leider en Wolf, weet hoe hij kinderen kan laten griezelen zonder dat het té wordt.

Zelfs de wat gezochte, ingewikkelde metalagen van het verhaal – de eenzame Wolf die zijn spiegelbeeld aanziet voor een vriend, Roodhapje die uit haar rol valt om „auditie te doen bij DNO” – worden door de kinderen omarmd als „juist super grappig”. Zo springt het vakenthousiasme van Holland Opera effectief over op het jonge publiek. Dat is hartverwarmend om te zien.

    • Mischa Spel