Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Een stuntvideo, zo laten de Kamikaze Riders zichzelf graag zien

De Belgische motorclub Kamikaze Riders zou met Oud en Nieuw een aanslag hebben willen plegen. En met deze stunts en rapmuziek presenteren zij zichzelf.

De Belgische motorclub Kamikaze Riders organiseerde trainingskampen in de Ardennen waarbij ze met luchtdrukgeweren leerden schieten, schrijft De Standaard. Ze zouden met Oud en Nieuw een aanslag hebben willen plegen. Tijdens huiszoekingen werden zes mensen meegenomen voor verhoor. Twee werden aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven.

De Belgische krant De Standaard laat een compilatie zien van video’s van de groep terwijl ze rijdend door Brussel stunts uithalen. De muziek is van een onbekende artiest die onder meer California Love (van 2Pac), Forgot about Dre (van Dr. Dre & Eminem) en What’s The Difference (ook van Dr. Dre) covert.

Dit schrijft De Standaard over de motorclub waarvan twee leden zijn gearresteerd:

Mohamed K. werd verdacht van ‘bedreiging met terroristische aanslagen, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep’. Hij werd samen met Saïd K, een van de medestichters van de Kamikaze Riders, opgepakt. Die laatste wordt ervan verdacht een aanslag zoals in Parijs voor te bereiden. Mohamed K. ontkent betrokken te zijn bij en benadrukt dat hij niet geradicaliseerd is.

Het gerecht zegt zeer concrete aanwijzingen te hebben dat de mannen ‘op verschillende symbolische plaatsen in Brussel’ aanslagen wilden plegen. Door die concrete dreiging werd het terreurniveau voor politiecommissariaten in Brussel opgetrokken naar niveau 3.

‘Een familie’

Ludovic Ansel, al tien jaar lid van de motorclub, reageert verrast op het nieuws dat de twee zijn aangehouden. “Mohamed K. en Saïd S. ken ik persoonlijk al jaren en hun arrestatie heeft me verrast. Beiden waren weliswaar sterk met hun religie bezig, maar ze hebben nooit blijk gegeven van enig extremisme. Ik ben nooit getuige geweest van enige vorm van islamistische propaganda.”

Dat de naam van de Kamikaze Riders besmeurd wordt, betreurt hij. Volgens de man is de club geen misdaadbende of terroristische groepering, maar een familie die de passie voor motoren deelt. K. en S. werden maandag aangehouden omdat ze een terreuraanslag zouden gepland hebben in hartje Brussel.

“De motorclub Kamikaze Riders is een 15-tal jaar geleden gesticht door Saïd Souati”, zegt Ansel. “We hebben een honderdtal leden over heel België, van alle origines en geloofsovertuigingen, niet alleen moslims. We vormen een familie die graag bijeenkomt om haar gezamenlijke passie te beleven, de motor. Het doet me pijn aan het hart dat de naam van de club nu door de media besmeurd wordt. Het is niet omdat één iemand een stommiteit begaat, dat anderen ervoor moeten opdraaien.”