Zo word je ook een getalenteerde jonge leider

Aukje Doornbos (35) is bekroond als meest getalenteerde jonge leider van Nederland. Vijf adviezen voor de weg naar de top.

„Durf bij andere mensen te rade te gaan, want er zit zo veel ervaring en kennis om je heen.”
„Durf bij andere mensen te rade te gaan, want er zit zo veel ervaring en kennis om je heen.” Foto Chris Keulen

Wie het cv van Aukje Doornbos (35) bekijkt, ziet een levenslange carrière samengevat in tien jaar tijd. Bij chemieconcern DSM werkte ze respectievelijk als labonderzoeker, ingenieur, hoofd logistiek, marketing- en verkoopbaas.

En daar hield het niet op. Toen DSM-topman Feike Sijbesma ruim een jaar geleden op zoek was naar een rechterhand én criticus om de argumenten voor zijn besluiten scherp te krijgen, viel zijn oog op Aukje Doornbos, destijds 34 jaar.

Inmiddels adviseert ze hem bij de meest uiteenlopende onderwerpen: van pensioenen en de inzet van DSM tijdens de klimaatconferentie in Parijs, tot het uitstippelen van de groeistrategie van het bedrijf.

Doornbos: „Zegt hij A, dan zeg ik dus B. Dat levert soms een heel fikse discussie op over een onderwerp tot echt alle kanten belicht zijn en Feike zijn besluit neemt.”

Dat Doornbos veel kan, is ook buiten het bedrijf opgevallen. Onlangs werd ze uitgeroepen tot Young Captain 2015, de prijs voor de meest getalenteerde jonge zakelijke leider van Nederland.

Dit krijg je allemaal als Young Captain: 

 

Juryleden, onder wie minister Henk Kamp, prezen haar toekomstgerichte visie op leiderschap. Doornbos is in staat een bedrijf te leiden, zegt het juryrapport, „waar de volgende generatie wil komen werken. Niet alleen maar omdat er aandeelhouderswaarde wordt gecreëerd maar vanwege de langetermijnvisie op mens, bedrijf en omgeving”.

Bovendien weet Doornbos ideeën om te zetten in creatieve projecten. Zo werden DSM-materialen als acryl en polyamide al eens verwerkt in een modecollectie, met een show tijdens de Amsterdam Fashion-week als resultaat.

Hoe kom je zo snel zo ver? Vijf adviezen: 

1. Wat is de grootste les die je leerde?

„Durf fouten te maken. Toen ik net begon, dacht ik dat mijn werk in één keer goed moest zijn. Daardoor verloor ik onnodig veel tijd. En áls het fout gaat, durf dat dan ook toe te geven.” Aarzelend: „Toen ik nog als technoloog in de fabriek werkte, heb ik een keer de fabriek stopgezet omdat ik dacht dat er zo’n groot probleem was dat we het productieproces opnieuw moesten opstarten. Zoiets kost heel veel geld, en bovendien veel energie van mensen. Al snel bleek dat het om een relatief klein probleem ging. Er zat niets anders op dan toe te geven dat ik een verkeerde keuze had gemaakt. Dat was een belangrijke les: erken dat je fout zat en los het op. Je leert zo meer dan van dingen die in één keer geweldig goed gaan.”

2. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

„Het is voor iedereen goed om kritisch naar jezelf te kijken. Dat lukt door je heel bewust te zijn van hoe je je voelt. Voel je vreugde, vraag je dan af waarom je zo blij bent. Hetzelfde geldt ook voor irritatie. Ik kan bijvoorbeeld nogal ongeduldig zijn. Als jij mij tien keer dezelfde vraag stelt, dan kan ik uitbarsten in irritatie. Maar ik kan ook zeggen: dit begint me op mijn zenuwen te werken, waarom blijf je die vraag herhalen? Door irritatie uit te spreken, kom je vaak tot een oplossing.”

Lachend: „Meestal gaan we voorbij aan dat bewustzijn. We leven onze dagen en zijn al blij als we ’s avonds naar bed kunnen.”

En hier mag Aukje Doornbos de beursgong luiden:

 

3. Hoe ga je om met jaloezie?

„Ik heb een kleine groep mensen om mij heen die ik reken tot mijn echte vrienden. Die mensen zijn niet jaloers op me. Natuurlijk zijn ze soms onder de indruk. Dan zeggen ze: wauw, waar kom je nóú weer vandaan? Maar zij gunnen me dat, ze kennen mij zoals ik ben en weten dat er geen reden is om jaloers te zijn.

„Buiten die cirkel zullen er misschien kennissen zijn die zo denken, maar daar merk ik niets van. Dat komt ook doordat ik mensen altijd positief en vriendelijk benader. Bovendien ga ik niet bewust op zoek naar wat anderen van me vinden.”

4. Wat zou je de nog beginnende versie van jezelf adviseren?

„Wees helder in waar je hulp bij nodig hebt. Durf bij andere mensen te rade te gaan, want er zit zo veel ervaring en kennis om je heen, zéker als je net begint met werken. Die mensen vinden advies vragen helemaal geen teken dat jij je baan niet aankunt. Zij denken juist: ze heeft erover nagedacht en zoekt nog een andere invalshoek. Onlangs kreeg ik bijvoorbeeld een technische e-mail over pensioenen. Na drie keer lezen dacht ik: wat stáát hier? Dan ga ik op zoek naar degene die me het uit kan leggen.”

5. Hoe blijf je nuchter onder succes?

„Laatst liep ik met Feike Sijbesma in New York het gebouw van de Verenigde Naties binnen. Natuurlijk, op zo’n moment stráál ik! Maar dat betekent niet dat ik me te goed voel om de volgende dag de receptioniste vriendelijk goedemorgen te wensen. Ik ben gewoon nog steeds de nuchtere Aukje Doornbos. Dat zit ook in mijn opvoeding. Mijn ouders waren heel nuchter. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Die houding ben ik gelukkig niet kwijtgeraakt, want die eigenschap is bepalend voor wie ik ben. En gelukkig helpt ook mijn gezin me om nuchter te blijven.”

En deze twee Wendy's waren ook genomineerd maar wonnen net geen Young Captain Award: