WADA richt zich op American football na dopingreportage

Het mondiale antidopingagentschap WADA neemt de aantijgingen over dopinggebruik in het American football en het Amerikaanse honkbal zeer serieus. Dat zegt directeur David Howman van het agentschap na het zien van een onthullende documentaire van tv-zender Al Jazeera. De beschuldigingen die worden geuit in de documentaire The dark side: The secret world of sports doping noemt Howman in een verklaring „zeer zorgwekkend”.

In de docu, die zondag werd uitgezonden, worden verscheidene sterren uit de de Amerikaanse National Football League (NFL) beschuldigd van het gebruik van groeihormonen en andere verboden middelen.

Zo zou volgens Al Jazeera de prominente Amerikaanse quarterback Peyton Manning in 2011 verboden groeihormonen hebben gekregen na een nekoperatie. Manning (39) zelf ontkent de aantijgingen en krijgt steun van zijn club, de Denver Broncos. Ook drie spelers van de Green Bay Packers, die volgens Al Jazeera verboden prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt, deden de beschuldigingen af als fabels.

Door een nekblessure moest Manning, in 2011 spelend bij de Indianapolis Colts, vier operaties ondergaan. Tegen een undercoverjournalist van Al Jazeera vertelt een van de artsen dat Manning in een kliniek de hormonen kreeg voorgeschreven. Nog voor de uitzending liet de arts weten dat hij zijn uitspraken terugtrekt.

WADA-directeur Howman kondigde aan dat zijn agentschap nauwere samenwerking met de twee profliga’s zal nastreven: de NFL (American football) en de MLB (honkbal). De twee profcompetities vallen niet onder het mandaad van het WADA, ze hebben de mondiale antidopingcode niet ondertekend.

Wel doen ze aan dopingcontroles, maar daar heeft Howman kritiek op. „De aantijgingen van Al Jazeera zijn zeer zorgwekkend, vooral omdat een relatie wordt gelegd met de testprogramma’s van de NFL en de MLB”, zei Howman, waarmee hij doelt op de (ondermaatse) dopingcontroles. Beide competities hebben aangekondigd een onderzoek in te stellen.