Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media

De renaissance van het supersonisch vliegen?

Airbus en Aerion proberen het supersonisch vliegen nieuw leven in te blazen. Hun ranke zakenjet AS2 gaat vanaf 2021 proefvliegen, schrijft De Volkskrant. Grote vraag is of het in tegenstelling tot de in 2003 van het toneel verdwenen Concorde nu wél gaat lukken om economisch rendabel te vliegen.

Luchtvaartkenner Joris Melkert van de TU Delft is sceptisch, omdat de omstandigheden voor supersonisch vliegen nu niet wezenlijk anders zijn dan aan het begin van deze eeuw. Vanwege de knal die gepaard gaat met het sneller vliegen dan het geluid mogen toestellen voor de burgerluchtvaart nu niet boven land vliegen in Europa en de VS.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Flexjet die al twintig AS2’s heeft besteld, hoopt toestemming te krijgen om op 1,2 keer de geluidssnelheid te mogen vliegen. Maar dan nog is de tijdswinst bescheiden, want gewone zakenjets vliegen op 0,9 keer de geluidssnelheid.

Ook het brandstofverbruik blijft een probleem, want de vuistregel is dat twee keer zo snel vliegen vier keer zoveel brandstof kost. En naast die economische vraagstukken zijn er ook nog altijd technische uitdagingen zoals de ontwikkeling van geschikte motoren. Al met al zal het supersonisch vliegen in de ogen van De Volkskrant voorlopig geen grote vlucht nemen.

Startups halen 70 miljoen euro minder op

Nederlandse startups hebben dit jaar beduidend minder geld opgehaald dan vorig jaar. Er is 427,8 miljoen euro opgehaald tegen 498 miljoen euro in 2014, schrijft nu.nl op basis van gegevens van nieuwsblog Startupjuncture. Het gaat dan om zowel geld van durfinvesteerders als om crowdfunding.

Er waren wel bijna dubbel zoveel investeringsrondes, maar die leverden per keer gemiddeld veel minder op. In ruim 60 procent van de gevallen kwam de investering helemaal of gedeeltelijk uit Nederland.

Dit is de top-5 van grootste investeringen in startups dit jaar.
1. Veilingsite Catawiki (75 miljoen euro)
2. Betaalsystemenleverancier Adyen (ca. 50 miljoen euro)
3. 3D-printbedrijf Shapeways (27,2 miljoen euro)
4. Beveiligingsplatform HackerOne (22,7 miljoen euro)
5. Opslagdienst Wetransfer (22 miljoen euro)

Haags megacomplex New Babylon verkocht

Het naast Den Haag Centraal Station gelegen megacomplex New Babylon is niet langer in handen van de Nederlandse Staat. Eigenaar Propertize, de vroegere vastgoedtak van het genationaliseerde SNS Reaal, heeft het complex verkocht aan vastgoedbelegger Victory Advisors, meldt het Financieele Dagblad.

Victory Advisors heeft volgens bronnen van de krant 87 miljoen euro betaald voor de winkels en de kantoren in het complex. De woontorens en de kantoren van landsadvocaat Pels Rijcken zijn niet bij de verkoop inbegrepen. Het grootste deel daarvan is al eerder verkocht.

Het uit de jaren zeventig stammende complex is sinds 2007 voor zo’n 400 miljoen euro gerenoveerd, maar kampt met de nodige leegstand. Propertize lijdt flink verlies met de verkoop van New Babylon, maar hoeveel precies is niet duidelijk.

    • Arjan Meesterburrie