Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

CBS: Nederlanders laten wintervakantie steeds vaker links liggen

Vorige winter gingen 4,2 miljoen Nederlanders naar het buitenland, het jaar ervoor waren dat er 4,8 miljoen.

Wintersport in Oostenrijk.
Wintersport in Oostenrijk. Foto Lex van Lieshout / ANP

Nederlanders gaan de laatste winters steeds minder vaak op vakantie in het buitenland. Vorige winter gingen 4,2 miljoen Nederlanders naar het buitenland, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Het jaar ervoor gingen 4,8 miljoen Nederlanders tijdens de wintermaanden op reis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling komt door de economische crisis van de afgelopen jaren, schrijft het CBS. In de winter van 2009 (de crisis begon in 2008) vierden 5,6 miljoen Nederlanders vakantie in het buitenland.

Nederlanders vinden zomervakantie belangrijker

Volgens het CBS vinden mensen de zomervakantie belangrijker en zijn Nederlanders daarom bereid om te bezuinigen op winterse reizen. Overigens worden dan niet alleen wintersportvakanties bedoeld, maar ook vakanties naar de zon in de Nederlandse wintermaanden. Cijfers voor de huidige winterperiode zijn er nog niet. Het NBTC verwacht dat het aantal vakantiegangers weer stijgt als de economie verder uit het dal kruipt.

Niet alleen wintersport in de wintermaanden, maar ook stedentrips

Volgens het CBS ging bijna 20 procent van de Nederlanders in de winter van 2013 op 2014 naar de sneeuw. Zo’n 15 procent zocht juist zon en strand op. Bijna 20 procent ging op reis om steden te bezoeken en cultuur op te snuiven. Verder maakte 9 procent een rondreis, bracht 7 procent een bezoek aan vrienden en familie in het buitenland en maakte 5 procent een actieve vakantie met wandelen, fietsen en klimmen.

Mensen gaan vooral met de auto naar de sneeuw en met het vliegtuig naar de zon. Oostenrijk is de favoriete bestemming om te skiën of te snowboarden, Spanje is al jaren in trek om in de zon te overwinteren.

Bij de cijfers gaat het om vakanties van minstens vier overnachtingen. Een dagje winkelen in Antwerpen met een nacht in een hotel, of een weekendje weg zijn bijvoorbeeld niet meegenomen. Het winterseizoen begint op 1 oktober en duurt tot en met de meivakantie (eind april, begin mei).