Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Brusselse motorclub plande aanslagen op oudjaar ‘in de stijl van Parijs’

Twee leden van de Brusselse motorclub ‘Kamikaze Riders’ zouden van plan zijn geweest om op verschillende plekken in Brussel aanslagen te plegen ‘in de stijl van Parijs’.

Het straatbeeld in het centrum van de Belgische hoofdstad wordt gedomineerd door militairen en agenten.
Het straatbeeld in het centrum van de Belgische hoofdstad wordt gedomineerd door militairen en agenten. Foto Robin Utrecht / ANP

De twee verdachten van terrorisme die in de nacht van maandag op dinsdag in België werden gearresteerd, zijn lid van de Brusselse motorclub ‘Kamikaze Riders’. Dat meldt De Standaard. De twee zouden van plan zijn geweest om een aanslag te plegen tijdens Oud en Nieuw.

Volgens Belgische kranten gaat het om Saïd S. en Mohamed K.. Zij zouden eind november vanuit het clubhuis van de motorclub hun plannen hebben beraamd. Volgens het federaal parket wilden ze op verschillende plaatsen in Brussel aanslagen plegen tijdens oudejaarsfeesten. De Standaard schrijft dat de terroristen onder meer wilden toeslaan op de Brusselse Grote Markt. Volgens een interne politienota die op de redactie van het persagentschap Belga belandde, was er sprake van een aanslag ‘in de stijl van Parijs’.

Omdat het grootste politiecommissariaat van Brussel vlak bij de markt ligt, werd het niveau van de terreurdreiging voor politiekantoren verhoogd.

Huiszoekingen in verschillende steden

De aanhoudingen werden verricht bij huiszoekingen in de regio van Brussel, de regio Luik en de regio Vlaams Brabant. In totaal werden zes mensen opgepakt, van wie er vier weer zijn vrijgelaten. De arrestaties staan los van de aanslagen in Parijs.

Het is niet de eerste keer dat de motorclub Kamikaze Riders opduikt in een terreurdossier. Saïd S., één van de oprichters van ‘de Riders’, organiseerde trainingskampen waar potentiële terroristen onder meer leerden omgaan met luchtdrukwapens. De motorclub heeft rechtstreekse banden met het opgedoekte Sharia4Belgium. In februari werd de leider van die terroristische organisatie veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Misschien geen vuurwerk in België

Vanavond overleggen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon of het traditionele eindejaarsvuurwerk doorgaat.