Bill Cosby voor het eerst aangeklaagd voor seksueel misbruik

Ondanks aantijgingen van 38 vrouwen is het voor het eerst dat de Amerikaanse komiek strafrechtelijk wordt vervolgd.

Bill Cosby op een archieffoto uit 2010. Foto Timothy A. Clary/AFP

Bill Cosby wordt vervolgd voor het misbruiken van een vrouw in 2004. Het is voor het eerst dat Cosby, die het afgelopen jaar door veel vrouwen is beschuldigd van misbruik, daadwerkelijk strafrechtelijk wordt vervolgd.

Update 21.22 uur: Cosby is op vrije voeten nadat hij een borgsom van 1 miljoen dollar heeft betaald. Zijn vingerafdrukken zijn afgenomen en er zijn foto’s van de oud-komiek genomen. Hij moet op 14 januari weer voor het gerechtshof verschijnen.

De openbaar aanklager van Montgomery County in Pennsylvania maakte woensdag bekend dat Cosby wordt verdacht van het feit dat hij ruim tien jaar geleden Andrea Constand, een medewerkster van Temple University, heeft gedrogeerd en misbruikt in zijn huis in Philadelphia, zo schrijft AP. De zaak zou op 1 januari 2016, twaalf jaar na dato, zijn verlopen.

Met de nieuwe aanklacht wordt een beslissing van een andere openbaar aanklager uit 2005 teruggedraaid. Die besloot Cosby niet te vervolgen, waarop Constand een civiele rechtszaak begon. De zaak werd in 2006 voor een onbekend geldbedrag geschikt. Cosby zei destijds onder ede dat hij in overeenstemming met de vrouw seks had gehad. Volgens de aanklager is er opnieuw een rechtszaak gestart vanwege nieuw, eerder verzegeld bewijs uit de civiele rechtszaak dat nu is ontsloten.

Dans ontsprongen

Tot nu toe ontsprong Cosby telkens de juridische dans door alles te ontkennen en dankzij een gebrek aan bewijs. En dat terwijl al 38 vrouwen hebben aangegeven gedrogeerd en misbruikt te zijn door de voormalige darling van de Amerikaanse televisie. Veel van de aantijgingen zijn echter verjaard omdat ze tientallen jaren geleden plaatsvonden.

Twitter avatar NYMag New York Magazine 35 women speak about being assaulted by Bill Cosby, and the culture that wouldn’t listen: http://t.co/H5dss5F2F4 http://t.co/RCF0BWBrxA

De aantijgingen kwamen voor het eerst aan het licht in 2014, toen Cosby door de comedian Hannibal Burgess een verkrachter werd genoemd. Vervolgens kwamen steeds meer vrouwen naar voren met verhalen over misbruik, meestal nadat ze gedrogeerd waren. In één geval, een rechtszaak aangespannen door Judy Huth die beweerde in 1974 op vijftienjarige leeftijd in de Playboy Mansion te zijn misbruikt, moest Cosby onder ede een verklaring afleggen. Daarin staat volgens AP dat Cosby de beschikking had over slaapmiddelen met de intentie deze aan vrouwen te geven zodat hij seks met ze kon hebben.

    • Casper van der Veen
    • Sam de Voogt