Nederlanders verdienen minder

Nederlanders zijn sinds het uitbreken van de crisis in 2008 relatief minder gaan verdienen, maar de arbeidsproductiviteit is wel verder toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Na 2009 steeg de arbeidsproductiviteit met afgerond een procent per jaar. Mensen zijn gecorrigeerd voor inflatie tegelijkertijd elk jaar ongeveer 0,1 procent minder gaan verdienen. Een en ander heeft volgens het CBS onder meer te maken met de hoge werkloosheid en het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigen. Daardoor hebben mensen die werken vaak weinig te eisen en ontbreekt bij werkgevers de prikkel om hun salaris op te schroeven. Vorig jaar is de reële beloning per werknemer weer een stuk aangetrokken, maar deze zit nog wel onder het niveau van 2008. (ANP)