Apple moet 318 miljoen betalen na fraude-onderzoek in Italië

Het Amerikaanse bedrijf sluisde miljoenen aan omzet weg via een dochteronderneming in Ierland.

Foto Paul Miller / EPA

Apple moet in Italië 318 miljoen euro betalen na een schikking met de belastingdienst. Dat meldt persbureau AFP. De schikking is het gevolg van een fraude-onderzoek naar het Amerikaanse computerbedrijf. Het bedrijf werd beschuldigd van grootschalige belastingontduiking door miljoenen weg te sluizen naar een dochteronderneming in Ierland.

Volgens Italiaanse media wordt Apple ervan verdacht tussen 2008 en 2013 bijna een miljard euro aan vennootschapsbelasting te hebben ontdoken. Na maanden van onderhandelingen hebben Apple en de Italiaanse fiscus nu een akkoord gesloten over de heffing van 318 miljoen.

Het Italiaanse OM kondigde in maart aan een strafrechtelijk onderzoek te starten naar drie topmannen van Apple: de CEO en de financieel directeur van Apple Italië en het hoofd van de Ierse dochteronderneming, Apple Sales International. Dit onderzoek zal nog steeds worden voortgezet.

Belastingconstructie

De verkoop van alle Apple-producten in Europa gebeurt belastingtechnisch via de Ierse onderneming, omdat Ierland een gunstig belastingklimaat heeft voor bedrijven. Meer multinationals maken gebruik van dit soort constructies. Zo heeft Starbucks een belastingdeal gesloten met de Nederlandse overheid.

Deze deal werd in oktober door de Europese Commissie als verboden staatssteun beoordeeld. Daardoor moet Nederland nu minstens 20 miljoen euro belasting terugvorderen van het koffiebedrijf. Tegen die uitspraak is de Nederlandse regering in beroep gegaan bij het Europees Gerecht in Luxemburg.

De deal tussen Apple en de Italiaanse belastingdienst schept een belangrijk precedent, want Apple houdt er in alle EU-landen een vergelijkbare constructie op na. Italië is ook in onderhandelingen met Google, die ook bijna een miljard aan belasting zou hebben ontdoken. De Italiaanse fiscus hoopt met dat bedrijf een schikking van ongeveer 150 miljoen euro te sluiten.

    • Wouter van Dijke