Aardgas veroorzaakte explosie in flat Drachten

De explosie vond plaats in het appartement van de enige gewonde, een 46-jarige man die met brandwonden werd afgevoerd.

Een deel van de ingestorte flat, een dag na de explosie. Foto Michel van Bergen/ANP

De explosie in de flat aan de Nachtegaalstraat in Drachten is veroorzaakt door aardgas. De ontploffing vond plaats in het appartement van de enige persoon die gewond werd afgevoerd, een 46-jarige man die met brandwonden naar het ziekenhuis moest.

Hoe de explosie kon gebeuren is nog niet bekend, meldt de gemeente. De bewoner van het appartement moet een verklaring afleggen. Daaruit moet ook blijken of er mogelijk opzet in het spel was. Volgens de politie speelde er iets in de flat, al was niet duidelijk wat precies. De burgemeester van Smallingerland, de gemeente waaronder het Friese dorp valt, heeft eerder uitgesloten dat het kwam door vuurwerk.

Twaalf appartementen ingestort

Zondag werd de Nachtegaalstraat in het Friese dorp opgeschrikt door een grote ontploffing op de eerste verdieping van de flat. De voor- en achterzijde van de flat werden zwaar beschadigd.

Door de ontploffing zijn twaalf van de in totaal 38 appartementen ingestort. Voor zes losstaande flats rondom het getroffen gebouw geldt nog altijd instortingsgevaar. Een groot deel van het gebied rondom de flat is daarom nog altijd afgesloten. Morgen mogen bewoners voor even terug naar huis om spullen op te halen. De gemeente en woningcorporatie Accolade zijn op zoek naar woonruimte voor de slachtoffers.

    • Sam de Voogt