Aanstaand topvrouw Rabo trekt zich terug

Ze zou vrijdag beginnen als hoofd risicobeheer in het bestuur van Rabobank. Maar totaal onverwachts heeft Carin Gorter (1963) zich teruggetrokken voor de prestigieuze positie in het bestuur van de bank. Gisteren maakte Rabobank haar geannuleerde komst bekend via een korte verklaring.

Gorter, nu commissaris bij de Nederlandse tak van ING, ziet volgens Rabobank uit eigen beweging van de baan af. „Gaandeweg de procedure heb ik na een zorgvuldige afweging moeten vaststellen dat het profiel van de functie van CRO van Rabobank in onvoldoende mate aansluit bij mijn specifieke deskundigheid”, aldus Gorter in de verklaring.

Topbestuurders moeten een goedkeurende verklaring van toezichtbouder De Nederlandsche Bank (DNB) krijgen en worden door DNB getoetst op deskundigheid. De komst van Gorter werd begin september aangekondigd. Dat ze zich op het laatste moment terugtrekt is opvallend en voedt de speculatie dat ze niet door de goedkeuringsprocedure van DNB zou zijn gekomen.

In de verklaring drukt Rabobank die speculatie de kop in. „De goedkeuring van haar benoeming door de toezichthouders werd ieder moment verwacht”, schrijft Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen van de Rabobank. Een woordvoerder van DNB laat weten geen mededelingen te doen over individuele zaken of personen.

De functie van hoofd risicobeheer werd bij Rabobank tot nog toe gecombineerd met die van financieel hoofd is tot en met woensdag in handen van Bert Bruggink. DNB wil echter dat de posten door twee verschillende personen worden vervuld en uit onvrede daarover stapt Bruggink op.

De vervanger voor zijn andere functie treedt wel aan zoals gepland. Per 1 januari treedt Bas Brouwers, ook afkomstig van ING als financiële topman toe tot het bestuur van de Rabobank.