Digibete docent? Te weinig chips? Te dure concertkaartjes? Melden!

Is jouw docent digibeet? Meld het dan, bij het meldpunt ‘HELP! mijn docent is digibeet’ die het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maandag opende. 

Het meldpunt is de jongste loot aan de boom van de vele, vele, meldpunten in Nederland. Te weinig chips in een te grote zak? Meld het bij het Meldpunt Verpakkingen. Krijgen kinderen op school misleidende informatie over veeteelt? Dan is er het Meldpunt Valse Lesstof van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders.

Noem een belangenvereniging en het heeft een meldpunt. Voor ouderenmishandeling of huiselijk geweld, maar ook voor klachten over siliconen implantaten, volle treinen, obstakels voor fietsers, vuurwerk, stagemisbruik, ongewenst verhuurgedrag en misbruik van de flexwet.

De SP opende begin deze maand het Meldpunt Kaart te Duur, naar aanleiding van de hoogoplopende ticketprijzen voor de concerten van zangeres Adele. De SP stuurt de meldingen naar de Eerste Kamer, die in februari het wetsvoorstel bespreekt om het doorverkopen van tickets tegen te gaan.

Sommige meldpunten registreren alleen en brengen eens in de zoveel tijd een rapport uit. Andere dienen als hulpmiddel bij handhaving. Zo stuurt het Amsterdamse Meldpunt Illegale Taxi’s alle meldingen door naar de landelijke Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die daarmee weer snorders opspoort en voor ze waarschuwt. Het ILT heeft overigens ook zelf een meldpunt.

Vooral de PVV is goed in meldpunten. Eerder kwam de partij al met een meldpunt voor kilometerheffing, straatterreur en overlast van Polen, Marokkanen en asielzoekerscentra. Waarop een Amsterdamse ex-asielzoeker in oktober een meldpunt voor PVV-overlast begon. Daar kwamen in de eerste week al 6.000 meldingen binnen.

Onhandig is dat de meldpunten elkaar soms in de weg zitten. Het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) van het ministerie van Justitie wil bijvoorbeeld best graag samenwerken met het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), maar die ziet dat niet zo zitten. „Terwijl het nou juist zo handig zou zijn als mensen met hun meldingen op één duidelijke plek terecht kunnen”, aldus de woordvoerder van MiND. Satirische website de Speld wil een Landelijk keurmerk dat de wildgroei aan meldpunten tegen moet gaan.