VS uiten kritiek op Rusland om toename burgerdoden Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn zorgen met Moskou gedeeld.

Douma vandaag (in handen van de rebellen), nabij Damascus.
Douma vandaag (in handen van de rebellen), nabij Damascus. Foto Mohammed / Badra AFP

De Verenigde Staten zien een “duidelijke en problematische” toename van het aantal burgerdoden in Syrië sinds het begin van de Russische luchtaanvallen eind september. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zijn zorgen met Moskou gedeeld, aldus het ministerie in een verklaring.

Een woordvoerder noemde berichten van ngo’s dat door Russische luchtaanvallen honderden burgers zijn gedood, onder wie hulpverleners, tegen persbureau Reuters “zeer verontrustend”.

Amnesty International bracht vorige week een rapport naar buiten waarin staat dat Rusland ongeleide clusterbommen gebruikt in Syrië. Deze zeer omstreden clusterbommen, die ontploffen in de lucht en kleinere explosieven verspreiden over een breed gebied, zijn door veel landen verboden. Amnesty onderzocht zes luchtaanvallen in Homs, Idlib en Aleppo tussen september en november van dit jaar, waarbij meer dan tweehonderd burgers omkwamen. Rusland zou ook medische voorzieningen, scholen en markten hebben gebombardeerd.

Rusland: rapport klopt niet

Rusland noemde het rapport “onjuist”. Volgens Moskou is het nergens op gebaseerd en zijn er geen clusterbommen gebruikt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt zich ook af waarom Amnesty geen onderzoek gedaan heeft naar de door de VS geleide coalitiebombardementen.

“We hebben opnieuw kennis genomen van dit rapport en er stond opnieuw niets concreets in. Het zijn altijd dezelfde beelden en dezelfde valse informatie waar we ons al talloze keren eerder tegen moesten verdedigen.”

De VS hopen volgende maand een vredesproces te starten tussen rebellen en de Syrische regering. Zowel Rusland als Syrië zou zich daardoor kunnen concentreren op het verslaan van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië.