Zanger Ian ‘Lemmy’ Kilmister van Motörhead overleden

De Brit schreef met Ace of Spades een standaardwerk in de geschiedenis van de metalmuziek.

Voorman en zanger Ian 'Lemmy' Kilmister van de Britse band Motörhead is overleden.
Voorman en zanger Ian 'Lemmy' Kilmister van de Britse band Motörhead is overleden. Foto Anders Birch/EPA

Zanger en voorman Ian ‘Lemmy’ Kilmister van de Brits band Motörhead is overleden. Dat heeft de groep dinsdag bekendgemaakt op haar Facebookpagina. Kilmister was 70 jaar oud en stierf na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker.

De Britse zanger en bassist richtte in 1975 Motörhead op. Hij schreef ook de meeste nummers voor de groep. Het bekendste werk van de hand van Kilmister is het nummer Ace of Spades, een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de metalmuziek. Met zijn muziek vormde Kilmister een inspiratiebron voor bands als Metallica en Queens of the Stone Age.

Twitter avatar myMotorhead Official Motörhead Please leave your condolences, well wishes and stories here.
https://t.co/y8kpkvVTkK

Icoon van een generatie

Kilmister was met zijn opzienbarende uiterlijk en podiumact een boegbeeld voor de eerste generatie hardrockfans. De zanger bleef tot aan zijn dood actief met de band. Eerder was de bassist lid van de groep Hawkwind waarmee hij psychedelische rock maakte.

In een bericht op hun Facebookpagina schrijft de band:

“Onze machtige, nobele vriend Lemmy is overleden na een kort gevecht met een extreem agressieve vorm van kanker. Hij kwam er op 26 december achter dat hij met deze ziekte te maken had. Het is onmogelijk om te beschrijven hoe geschokt en bedroefd we zijn door dit nieuws. Voor nu kunnen we niets anders zeggen dan: vier het leven dat deze prachtige man zelf zo ten volle heeft geleefd.”

Mede-muzikanten en vrienden van de flamboyante voorman rouwen op social media om de dood van de zanger:

Twitter avatar OzzyOsbourne Ozzy Osbourne Lost one of my best friends, Lemmy, today. He will be sadly missed. He was a warrior and a legend. I will see you on the other side.
Twitter avatar genesimmons Gene Simmons Lemmy: Rest In Peace, my friend. https://t.co/2M6VPiBGyE
Twitter avatar JoePerry Joe Perry #RIPLemmy A true rocker from beginning to end. We’ll all see you there, soon enough. https://t.co/80wflIsTEf

“Onschatbare invloed op heavy metal”

Redacteur Peter van der Ploeg over de betekenis van Motörhead voor de ontwikkeling van het heavy metalgenre:

“Motörhead was de eerste band die zoveel punk liet horen in hun rock-’n-roll. Daardoor kreeg de metalmuziek meer urgentie, snelheid en bite dan de metal die daarvoor bestond. Die kwam vooral uit psychedelische rock en was daardoor uitgesponnen en niet per se snel. Motörhead is daarmee van absoluut onschatbare invloed op heavy metal geweest.”

De documentaire Live Fast, Die Old gaat over de band Motörhead: