Van een kuil in de weg tot een burenruzie om miljoenen

Niet vaak loopt een conflict zo erg uit de hand als de ruzie tussen miljonairs Peter Nygard en Louis Bacon.

De bekvechtende miljonairs Peter Nygard (links) en Louis Bacon.
De bekvechtende miljonairs Peter Nygard (links) en Louis Bacon. Foto Bloomberg/iStock

Peter Nygard en Louis Bacon hebben weinig gemeen. Ze zijn allebei succesvol, en als gevolg daarvan steenrijk. Maar daar houden de overeenkomsten ook op. Want waar Bacon een teruggetrokken bestaan leidt en zich inzet voor het milieu geeft Nygard zijn geld uit aan enorme feestjes vol schaars geklede vrouwen.

Hoewel die verschillende levensstijlen wel eens botsten, woonden beide buren jarenlang vrij probleemloos naast elkaar, in hun luxe villa’s op de Bahama’s. Investeerder en fondsbeheerder Bacon in een tamelijk onopvallend strandhuis. Kledingontwerper Nygard in een soort pretpark in Maya-stijl. Met fel verlichte tempels en grote stenen cobra’s die stoom uitblazen.

Het huis van Nygard:

Maar dan besluit Bacon de straat voor zijn huis te verbouwen. Want die wordt tijdens de bacchanalen van Nygard steevast gebruikt als parkeerplaats. Aan beide zijden van de weg laat hij hoge stenen muren bouwen. En hij legt een helling aan, om de uitspattingen van zijn buurman niet langer te hoeven zien.

Brandstichting, handel met voorkennis en moord

Met die bouwwerkzaamheden begint jarenlange vete, waarover Vanity Fair deze week een heel vermakelijke longread schreef. Want door de nieuwe heuvel ontstaat op het land van Nygard een geul die vol staat met water. Een soort stinkend afvoerkanaal, vergeven van muggen, waaraan de geboren Fin zich begrijpelijkerwijs kapot ergert.

Acht jaar later is de burenruzie tussen Nygard en Bacon uitgegroeid tot reusachtig conflict en eisen beide buren tientallen miljoen dollars van elkaar. Tegelijkertijd vliegen de beschuldigingen over en weer: van laster, vandalisme en omkoping, tot handel voorkennis, brandstichting, moord en vernieling van de zeebodem.

In het midden het huis van Nygard, rechtsonder dat van Bacon:

Lees The Billionaire Battle in the Bahamas op Vanity Fair (6.300 woorden, leestijd: ruim een half uur).