Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Twee terreurverdachten aangehouden in België

Zij zouden aanslagen hebben voorbereid voor de nieuwjaarsviering in Brussel.

Sinds afgelopen november patrouilleren Belgische militairen door Brussel na de aanslagen in Parijs.
Sinds afgelopen november patrouilleren Belgische militairen door Brussel na de aanslagen in Parijs. Foto Robin Utrecht/ANP

In België zijn twee mensen gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze op oudjaarsavond aanslagen wilden plegen in Brussel, zo meldt het Belgische federaal parket dinsdag. Ze zouden lid zijn van een terroristische groep. Bij huiszoekingen op zondag en maandag in de hoofdstad, de provincie Vlaams-Brabant en de regio rond Luik werden in totaal zes mensen opgepakt, maar vier van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Het is nog onduidelijk wat de plannen waren van de twee verdachten. Volgens de Belgische omroep VRT zouden ze bezig zijn geweest om aanslagen te plegen op “symbolische doelwitten in het centrum van Brussel” zoals de Grote Markt en politiebureaus. Er bestaat volgens het Belgisch federaal parket geen link tussen de aanhoudingen en de aanslagen van 13 november in Parijs.

Bij de huiszoekingen vond de politie militaire kleding en propagandamateriaal voor terreurgroepering Islamitische Staat. Wapens en explosieven werden daarbij niet aangetroffen. Een van de twee verdachten zou leiding geven aan een terroristische groep en leden ronselen om aanslagen te plegen. De tweede persoon wordt onder meer verdacht van het dreigen met een aanslag.

Terreurniveau omhoog

Als gevolg van de dreiging is maandagavond besloten het terreurniveau voor Brusselse politiekantoren te verhogen van twee naar drie. Dat geldt ook voor de militairen die de Brusselse straten bewaken. De verhoging van het dreigingsniveau werd al eerder in de rest van het land doorgevoerd, maar gold nog niet voor politiekantoren in de Belgische hoofdstad.

Brussel ging eind november enkele dagen “op slot” nadat er aanwijzingen waren dat er in de stad het doelwit was van aanslagplegers. Het dreigingsniveau ging daarom van drie naar vier, het hoogst mogelijke niveau.