Toshiba heeft meer geld nodig voor reorganisatie

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Toshiba gaat geldschieters om extra krediet vragen omdat het bedrijf vreest eind januari in financiële problemen te komen. Volgens de Nikkei Asia Review zou het gaan om 300 miljard yen, zo’n 2,46 miljard dollar.

De grootscheepse reorganisatie die binnen het bedrijf aan de gang is dreigt voor een tekort aan geld te zorgen. Verwacht wordt dat de multinational onder meer Mizuho Bank en Sumitomo Mitsui Banking Corp om financiële ondersteuning zal vragen.

Het Japanse elektronicabedrijf verkeert in zwaar weer en boekt dit voor 2015 hoogstwaarschijnlijk een record netto verlies van ongeveer 550 miljard yen, onder meer door ontslagen die vanwege de reorganistie zijn gevallen.

De kapitaalbasis van Toshiba is afgelopen jaar met 60% geslonken tot 430 miljard yen en de kapitaalratio is teruggelopen van 17 naar 8 procent. Komend jaar moet ruim 200 miljard yen aan uitstaande leningen terugbetaald worden.

Zuckerberg boos op India wegens schrappen gratis internetproject

Mark Zuckerberg is in zijn pen geklommen en heeft een kritisch betoog gepubliceerd tegen de poging van de Indiase regering om zijn Free Basics project stop te zetten. Dat meldt Quartz.

Free Basics - voorheen bekend onder de naam internet.org - is een door Facebook opgezet initiatief dat gratis toegang tot bepaalde internetsites aanbiedt.

Vorige week vroeg de Indiase overheid het nationale partnerbedrijf van Facebook om de service uit de lucht te halen, omdat getwijfeld werd of het initiatief wel voldeed aan de eisen van net neutraliteit, een concept waarbij iedereen gelijke toegang heeft tot internet.

Zuckerberg begrijpt daar niks van. ‘Wie kan hier nou tegen zijn?’, vraagt de 31-jarige Amerikaan zich af. Hij hekelt het onvermogen van de Indiase regering om al haar burgers toegang tot het world wide web te geven, terwijl zijn project juist tegengewerkt wordt. Geschat wordt dat zeker een miljard Indiërs niet beschikken over internet.

Veelgehoorde kritiek op Free Basics is dat de gebruiker niet vrij is om zelf te beslissen naar welke websites gesurfd wordt, omdat slechts een paar vrij toegangelijk zijn - waaronder uiteraard Facebook zelf. Zuckerberg schrijft in zijn betoog dat het initiatief desondanks een stap in de goede richting is:

“We have collections of free basic books. They’re called libraries. They don’t contain every book, but they still provide a world of good. We have free basic healthcare. Public hospitals don’t offer every treatment, but they still save lives.”

Free Basics is naast India ook beschikbaar in onder andere Indonesië, Bolivia, Zuid-Afrika en Pakistan.

Openbare telefoons verdwijnen op metrostations in Hong Kong

In Hong Kong kun je binnenkort in metrostations niet meer bellen vanaf een munttelefoon. Dat schrijft de South China Morning Post.

In alle 87 stations hangen briefjes waarop te lezen valt dat de telefoons verwijderd zullen worden omdat het contract met het telecombedrijf dat verantwoordelijk was voor service verloopt. Volgens een woordvoerder van metrobedrijf MTR was geen enkel ander telecombedrijf geïnteresseerd om het contract over te nemen.

De krant omschrijft het verdwijnen van de telefooncellen als ‘het einde van een tijdperk’. Shinetown Telecom was sinds 2004 verantwoordelijk voor een deel van de openbare telefoons en sinds 2009 voor alle 390 telefooncellen in het metronetwerk in Hong Kong.

    • Ester Meerman