Tinkebell spant rechtszaak aan tegen Omroep Brabant

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Kunstenares Tinkebell heeft Omroep Brabant voor de rechter gedaagd wegens het schenden van haar eer en goede naam. Ook vindt zij dat de omroep inbreuk heeft gemaakt op haar auteursrecht. 

Aanleiding is een uitzending van 25 februari over de Afghaanse vluchteling Feda Amiri, die tijdens zijn uitzetting naar Kabul door de marechaussee zou zijn mishandeld. Tinkebell had Feda’s dochter Tamana bijgestaan in haar zoektocht naar haar vader en videobeelden gemaakt in het Afghaanse ziekenhuis waar hij was aangetroffen.

Volgens Tinkebell heeft Omroep Brabant die beelden zonder haar toestemming uitgezonden. Bovendien is volgens de kunstenares de inhoud zodanig verknipt dat de waarheid ernstig geweld is aangedaan. In de gewraakte uitzending wordt gesuggereerd dat de zoektocht van Tamana een vooropgezet toneelstukje is. In een geluidsfragment zegt Tinkebell dat „die kans heel aannemelijk is”.

Maar volgens de kunstenaar is haar toelichting uit z’n verband gerukt en is het citaat een compilatie van vier losse zinnen uit een telefoongesprek dat in totaal anderhalf uur duurde. Door de suggestieve montage geeft de uitzending volgens Tinkebell een onjuiste voorstelling van zaken. Tinkebell: „Omroep Brabant heeft mij uitspraken ontlokt door zelf te claimen betrouwbare bronnen te hebben die zeker wisten dat de familie Amiri loog.”

Tinkebell zegt dat zij door de uitzending ernstige reputatieschade heeft opgelopen. De berichtgeving van Omroep Brabant, die door talloze media werd overgenomen, zorgde voor een stroom aan negatieve kritiek. „Een groot deel van mijn werk bestaat uit lobbyen en netwerken. Het is erg belangrijk dat de mensen met wie ik praat, me ook vertrouwen. Mijn contacten met politici heb ik in vele jaren opgebouwd. Na de uitzending merkte ik dat veel Tweede Kamerleden wantrouwiger waren.”

Ook werd Tinkebell daags na de uitzending ter verantwoording geroepen door de hoofdredactie van Trouw, de krant die wekelijks haar column publiceert.

Tinkebell eist van Omroep Brabant een rectificatie met hetzelfde bereik en dezelfde frequentie als de gewraakte nieuwsuitzending. De uitzending werd destijds 33 keer herhaald. Daarnaast wil ze dat de omroep de factuur van ruim 8.000 euro betaalt voor het ongevraagd gebruik van de beelden. Voor haar reputatieschending eist ze een gepaste schadevergoeding. De hoogte van dat bedrag wordt door de rechter bepaald.

De dagvaarding: