Tinkebell spant rechtszaak aan

Kunstenares Tinkebell heeft Omroep Brabant voor de rechter gedaagd wegens het schenden van haar eer en goede naam. Ook vindt zij dat de omroep inbreuk heeft gemaakt op haar auteursrecht. Aanleiding is een uitzending van 25 februari over de Afghaanse vluchteling Feda Amiri, die tijdens zijn uitzetting naar Kabul door de marechaussee zou zijn mishandeld. Tinkebell had Feda’s dochter Tamana bijgestaan in haar zoektocht naar haar vader en videobeelden gemaakt in het Afghaanse ziekenhuis waar hij was aangetroffen.

Volgens Tinkebell heeft Omroep Brabant die beelden zonder haar toestemming uitgezonden. Bovendien is volgens de kunstenares de inhoud zodanig verknipt dat de waarheid ernstig geweld is aangedaan. In de gewraakte uitzending wordt gesuggereerd dat de zoektocht van Tamana een vooropgezet toneelstukje is. In een geluidsfragment zegt Tinkebell dat „die kans heel aannemelijk is”. Maar volgens de kunstenaar is haar toelichting uit z’n verband gerukt en is het citaat een compilatie van vier losse zinnen uit een telefoongesprek dat in totaal anderhalf uur duurde.

Tinkebell zegt dat zij door de uitzending ernstige reputatieschade heeft opgelopen. „Een groot deel van mijn werk bestaat uit lobbyen en netwerken. Het is erg belangrijk dat de mensen met wie ik praat, me ook vertrouwen.” Ze eist van Omroep Brabant een rectificatie met hetzelfde bereik en frequentie als de gewraakte nieuwsuitzending en een schadevergoeding.