‘Tien IS-leiders gedood’

Onder hen zijn figuren die in verband worden gebracht met de aanslagen in Parijs van vorige maand.

Ongedateerde foto van Charaffe al Mouadan, die directe banden zou hebben met het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs.
Ongedateerde foto van Charaffe al Mouadan, die directe banden zou hebben met het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. Foto AFP

Bij aanvallen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie Syrië en Irak zouden tien leiders van terreurbeweging Islamitische Staat om het leven zijn gekomen. Onder hen zijn volgens persbureau Reuters figuren die in verband worden gebracht met de terreuraanval in Parijs van vorige maand.

Dat heeft een woordvoerder van de coalitie dinsdag gezegd, meldt Reuters. Daarnaast zijn volgens de zegsman ook leiders uitgeschakeld die nieuwe aanvallen planden op het Westen. De kopstukken werden voornamelijk bij drone-aanvallen uitgeschakeld.

Abdul Qader Hakim

Een van de leiders die bij naam genoemd werd was Abdul Qader Hakim. Volgens de woordvoerder richtte hij zich op de “externe operaties” van IS. Hij zou banden hebben met het netwerk dat de aanslagen in Parijs pleegde. Hakim zou op 26 december in het Iraakse Mosul zijn gedood.

Ook Charaffe al Mouadan werd gedood bij de operaties, aldus de zegsman. Hij had een directe link met Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de terreuraanvallen in Parijs.

Gevoelige nederlagen

De afgelopen tijd heeft IS aardig wat grondgebied moeten inleveren. Vorige week werd de terreurgroep verdreven uit de Iraakse stad Ramadi, die IS sinds mei in handen had. Een maand eerder heroverden Koerdische strijder Sinjar op IS.