Stadsslang

Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, / De’ in kaden vastgeklonken waterkant, / De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand / Door zolderramen, langs de lucht bewegen. J.C. Bloem zag het al. De pracht van die overvolle, gore stad, waar we liever wonen dan in de natuur (die is ‘voor tevredenen of legen’). En honderd jaar nadat hij dit schreef, zal het niet minder zijn. Volgens Unicef woont in 2050 zou 70 procent van de wereldbevolking in de stad. Voor de fotoserie Metropolis (2007-2015) reisde de Nederlandse fotograaf Martin Roemers naar tweeëntwintig megasteden. Om het geraas van haar bewoners vast te leggen begaf Roemers zich niet op dezelfde hoogte, maar keek hij van een afstand toe. Door een lange sluitertijd wordt het verkeer een wazige slang en dwingt Roemers ons te kijken naar de tot standbeelden geworden eenlingen , een stelletje op een vluchtheuvel tijdens de autovrije zondag in São Paulo, Brazilië (zie foto) of de meloenverkoper die zijn waar herschikt op een markt in Karachi, Pakistan.