Opinie

Sint = Kerstman = Paashaas

De chocoladekerstman die de Action verkoopt is exact hetzelfde figuurtje dat begin deze maand bij de Hema als Sint en zelfs als Piet werd verkocht. Daarnaast hebben Sint en Piet van het Kruitvat verdacht veel weg van de Paashaas en blijft er van Albert Heijns mini-Sint en -Pietjes na uitkleden niet veel meer over dan kale schaakpionnen. Dat blijkt uit recent anatomisch onderzoek naar deze decemberchocoladefiguren.

Dat begon zaterdag 5 december. Toen zag ik bij de Hema een Sint en Piet met hetzelfde figuur. Alsof ze van kleding hadden gewisseld. Ik kocht ze beide en nadat ik ze thuis ontkleed had bleken mijn vermoedens juist.

Pas de maandag erna kon ik mijn onderzoek door grootschalige en systematische chocolade-inkoop uitbreiden en opschalen. Maar blijkbaar was de middenstand inmiddels getipt, want in hoog tempo was het Sint-assortiment verruild voor Kerstgoed. Verdacht. Gelukkig waren er altijd vriendelijke vakkenvullers die ‘achter’ wilden kijken of er nog wat van Sinterklaas lag.

Zestig gram wegen de zestien centimeter hoge Spaanse Hemavrienden. Onder hun pak en tabberd van zilverfolie zitten figuurtjes met een streepjespatroon over het hele lichaam en een zeer kinderlijk gezicht. De even zware kerstman van de Action, die in een zakje samen met vier kerstballen over de toonbank gaat, ziet er naakt net zo uit. Geen wijze oude man, maar een chocolade eenheidsworst met babyface.

Een groot verschil met zijn chocoladecollega uit dezelfde gewichtsklasse bij de Dekamarkt. Die ziet er gestript precies zo uit als zijn verpakking belooft. Een man met baard en muts plus een zak cadeaus.

Dat kan van de 15-grams mini-Sint en-Piet van Albert Heijn niet gezegd worden. Daar is helemaal niets menselijk aan te ontdekken. Het zijn zoete schaakpionnen in feestpakjes.

Kruitvat Sint en Piet zijn zonder kleren egaal glad, al zijn er vage contouren van een gezicht te herkennen. Geen menselijk gezicht, eerder de ogen en neus van de Paashaas. Het zou niemand opvallen als deze chocoladesinten in maart hun tabbert verruild blijken te hebben voor een hazenpakje. Toch even kijken wie er straks tussen de paaseitjes in de schappen staat.