Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Scholieren die langs azc Kaatsheuvel fietsen krijgen begeleiding

Volgens de gemeente gaat het erom een gevoel van onveiligheid te bestrijden en is er geen gevaar.

Vakantiepark Droomgaard, waar vanaf volgende week 1.200 asielzoekers zullen worden opgevangen.
Vakantiepark Droomgaard, waar vanaf volgende week 1.200 asielzoekers zullen worden opgevangen. Foto Merlin Daleman

De gemeente Loon op Zand gaat begeleiders beschikbaar stellen om met scholieren mee te fietsen langs een opvanglocatie voor asielzoekers in Kaatsheuvel. Dat bevestigt de gemeente na berichtgeving van het AD. Het gaat om hooguit vijftig kinderen die naar een basisschool voor speciaal onderwijs in Waalwijk gaan. Volgens wethouder Wil Ligtenberg (Onderwijs) komt de gemeente met het plan tegemoet aan een gevoel van onveiligheid bij bewoners.

In vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel worden maximaal 1.200 vluchtelingen tijdelijk opgevangen. Zij blijven tot 1 april in Kaatsheuvel.

Er zullen vanaf maandag, de eerste dag na de kerstvakantie, vrijwilligers zijn die met leerlingen mee kunnen fietsen langs Droomgaard. Mocht het maandag nog niet lukken om genoeg vrijwilligers in te zetten, dan stelt de gemeente personeel beschikbaar. Alle ouders van leerlingen van de basisschool krijgen een brief waarin het plan wordt toegelicht, maar het is nog niet bekend hoeveel ouders er gebruik van zullen maken.

Gevoel van onveiligheid

Volgens wethouder Ligtenberg is het niet nodig om leerlingen te beschermen, maar voelt de gemeente zich verplicht om tegemoet te komen aan bewoners die zich ongerust maken.

“We willen het niet moeilijker maken dan het is. Sommige bewoners hebben het gevoel dat het onveilig is en dat krijgen we niet uit hun hoofd gepraat. We staan er wel bij stil dat we zo het signaal afgeven dat het wel eens onveilig zou kunnen zijn, maar ik benadruk nogmaals dat er geen signaal is dat de opvang van vluchtelingen gevaarlijk is. We willen het liefst dat bewoners er zelf achter komen dat vluchtelingen geen bedreiging vormen.”

De gemeente wil samen met scholen en het COA een genuanceerd beeld neerzetten van de asielzoekers. Zo zullen scholen aan leerlingen uitleggen waar de vluchtelingen vandaan komen en waarom zij naar Nederland zijn gekomen. Ook zullen bewoners worden uitgenodigd een kijkje te komen nemen bij het azc.

Het is overigens nog niet zeker dat de begeleiding maandag al nodig is, omdat het nog onduidelijk is wanneer de vluchtelingen precies in Kaatsheuvel aankomen.

Enkele bewoners zijn een protestgroep begonnen tegen de vluchtelingenopvang. Zij zijn vooral boos dat de gemeente geen inspraak van bezoekers heeft gevraagd voor het opvangen van vluchtelingen. Volgens de gemeente was daar geen tijd voor.

211215inh_kaatsheuvel_azc