Melkveehouders krijgen meer geld als ze minder melk leveren

Coöperatie FrieslandCampina kan de forse toename van melk niet aan, en geeft leden die minder leveren een bonus.

Foto ANP/KOEN VAN WEEL

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina krijgt meer melk binnen dan het kan verwerken. Daarom gaat het bedrijf boeren belonen als ze hun melkproductie niet verder opvoeren of die verminderen. Dat heeft de coöperatie maandag bekendgemaakt.

Op 1 april van dit jaar zijn in Europa de melkquota afgeschaft, waardoor boeren meer mogen melken dan voorheen. FrieslandCampina hield er al rekening mee dat dit zou leiden tot een grotere toevoer van melk, maar de laatste weken leverden de boeren nog fors meer melk dan verwacht. Dat heeft ook met het zachte weer te maken: koeien geven meer melk dan bij winterse temperaturen. Dit jaar werd 600 miljoen kilo (circa 6,4 procent) meer melk aangeleverd dan vorig jaar. Bij de coöperatie zijn 13.700 melkveehouders uit Nederland, België en Duitsland aangesloten.

Tot half februari betaalt FrieslandCampina boeren die de melkleverantie op het niveau van december weten te houden, 2 euro extra per 100 kilo. Met de huidige ‘garantieprijs’ van 30 euro per 100 kilo betekent dit een premie van bijna 7 procent. Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina kunnen boeren in zes werkdagen gemiddeld 380 euro extra verdienen.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageerde „verheugd” op de maatregel. „Alleen met een verlaging van het melkaanbod kan een verdere daling van de melkprijs worden tegengegaan.”

Hoewel FrieslandCampina de laatste jaren heeft geïnvesteerd in nieuwe fabrieken om meer melk te kunnen verwerken, is de capaciteit ontoereikend. In februari gaat een nieuwe fabriek in Borculo open en zouden de capaciteitsproblemen van FrieslandCampina voorbij moeten zijn.