‘Rechter die looptijd smeergeldonderzoek Bonaire inkortte wist niet van KLM-onderzoek'

In een verklaring neemt het Gemeenschappelijk Hof het op voor de bekritiseerde rechter-commissaris Veenhof.

Rechter-commissaris Frans Veenhof wist niet dat de rijksrecherche ook feiten onderzocht waarbij de KLM betrokken was, toen hij besloot om het strafrechtelijk onderzoek tegen twee prominente politici op Bonaire in tijd te beperken. Dat schrijft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba in een persverklaring.

Het hof reageert op een reconstructie in NRC van de zogenoemde Zambezi-zaak tegen Ramonsito Booi en Burney El Hage. Die zaak eindigde voor beide politici met vrijspraak voor fraude en witwassen. Door de tijdsdruk die Veenhof de rechercheurs oplegde, kon het smeergeldonderzoek niet worden afgemaakt. Het OM zag zich genoodzaakt een aantal dossiers tegen beide verdachten te sluiten.

Zoon piloot

Bij het besluit om de duur van het onderzoek te beperken tot vijf maanden (ongewoon kort voor een corruptieonderzoek) baseerde Veenhof zich, meldt het hof, op de verdenkingen die er op dat moment waren. In de documenten die Veenhof ter beschikking had toen hij op 8 juni 2010 zijn besluit nam, staat niets over een onderzoek naar KLM, aldus het hof.

Uit documenten uit het onderzoeksdossier, die NRC heeft, blijkt dat de rijksrecherche vóór juni 2010 wel strafrechtelijk onderzoek deed naar feiten waarbij de KLM betrokken was. Dit is saillant omdat een zoon van Veenhof als piloot bij de KLM werkte en een ander als piloot op de wachtlijst stond van de luchtvaartmaatschappij. Daarmee had de rechter-commissaris mogelijk een belangenconflict. Het hof ontkent nu dat Veenhof wist dat ook feiten onderzocht werden waarbij KLM betrokken was. Zodoende had hij geen reden om zich te verschonen, zoals de gedragscode voorschrijft.

In 2009 opende het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek naar partijleider Booi van de Union Patriotiko Boneriano (UPB) en zijn rechterhand El Hage. Ze zouden zich hebben verrijkt en hebben laten omkopen in ruil voor vergunningen, gronden en opdrachten. Zambezi heette het onderzoek. De Rijksrecherche werd ervoor vanuit Nederland ingevlogen.

Lees ook: Corrupt? Het onderzoek flopte totaal