Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Kramer verslaat Bergsma ook op de 10 kilometer

Nuis en Ter Mors wonnen de 1.000 meter en Carien Kleibeuker was de beste op de 5 km.

Sven Kramer temidden van Erik Jan Kooiman (L) en Bob de Vries tijdens de podiumceremonie van de 10.000 meter tijdens de NK afstanden.
Sven Kramer temidden van Erik Jan Kooiman (L) en Bob de Vries tijdens de podiumceremonie van de 10.000 meter tijdens de NK afstanden. Foto Vincent Jannink/ANP

Sven Kramer heeft zich opnieuw de betere getoond van Jorrit Bergsma. Na winst op de 5 kilometer reed de Fries op de dubbele afstand als enige onder de dertien minuten (12.58,71). Bergsma wist niet eens de tweede tijd neer te zetten en plaatst zich daardoor niet voor de WK afstanden in het Russische Kolomna.

Wie wel naar Rusland gaat, is Erik Jan Kooiman. Hij profiteerde van de instorting van olympisch en wereldkampioen Bergsma en wist zich dankzij de tweede tijd van 13.05,22 te kwalificeren. Bob de Vries werd derde in een tijd van 13.06,40. Bergsma werd vierde.

Bob de Jong, die zijn laatste 10 km ooit in wedstrijdverband reed, werd gediskwalificeerd omdat hij zijn bandje, dat aantoont of de schaatser in de binnen- of buitenbaan is gestart, tijdens de race afdeed. Dit tot woede van De Jong, die tegen de NOS zei:

“Het was een prima einde zo, klaar. En dan staat ineens zo’n DQ (diskwalificatie, red.) achter mijn naam. Blijk dat je dat bandje altijd om moet houden. Nou dat is dan zeker veranderd in de 20 jaar dat ik heb geschaatst. Zo kinderachtig om me er dan uit te gooien. Dat kan toch niet als je er zo’n mooi afscheid van wilt maken? Er komt nog wel een protest.”

De Jong luidde tijdens zijn race zelf de bel voor de laatste ronde van zijn loopbaan. Hij zei genoten te hebben:

“Ik had het even moeilijk toen ik begon met inrijden, toen voelde ik de spanning die ik normaal bij een WK heb opkomen. Heerlijk om nog een keer een vol Thialf mee te maken. Ik heb tijdens mijn race lekker genoten van het enthousiaste publiek.”

Nuis en ter Mors winnen de 1.000 meter

Kjeld Nuis won voor de vierde keer de 1.000 meter bij de NK afstanden en pakte, na de 1.500 meter, zijn tweede goud dit toernooi. Zijn tijd was maar net boven het baanrecord van de Rus Pavel Koelizjnikov (1.08,24 om 1.08,16). Kai Verbij, de verrassende winnaar van de 500 meter, pakte zilver. Stefan Groothuis, regerend olympisch kampioen, werd derde. De drie mannen mogen allen naar Rusland. Daardoor is Hein Otterspeer, vorig jaar nog tweede bij het WK sprint, niet geplaatst voor het WK afstanden.

Jorien ter Mors wist voor het eerst zich te kronen tot Nederlands kampioen op de 1.000 meter. In een tijd van 1.15,17 was ze ruim een seconde sneller dan de nummer twee Marrit Leenstra (1.16,27). Het verschil tussen Leenstra en de nummer drie, Ireen Wüst, was veel kleiner: slechts 0,02. Omdat Leenstra al op basis van het wereldbekerklassement zeker was van een plek op de WK afstanden, mag ook Wüst samen met Ter Mors afreizen naar Rusland.

Kleibeuker wint 5.000 meter

Schaatster Carien Kleibeuker heeft dinsdagmiddag op het NK afstanden haar titel op de 5.000 meter geprolongeerd. In een rechtstreeks duel versloeg ze ploeggenote Irene Schouten. Kleibeuker was met een tijd van 6.58,88 bijna vijf tellen sneller harder dan haar tegenstander. Laura van der Geest werd derde.

Door de zege gaat Kleibeuker (37) voor het eerst sinds 2000 weer naar het WK afstanden toe. Ondanks het winnen van de Nederlandse titel vorig jaar, mocht ze toen niet naar het wereldkampioenschap omdat het verdelen van de startbewijzen niet rechtstreeks gekoppeld was aan de prestaties op de NK afstanden. Ook Irene Schouten zal Nederland vertegenwoordigen op het toernooi dat van 11 tot en met 14 februari plaatsvindt in Kolomna. Beide schaatsters komen uit de Clafis-ploeg van coach Jillert Anema.

Schouten en Hoolwerf winnen massastart

Schouten wist later op de dag wel nog de massastart op haar naam te schrijven. Erg verrassend was dat niet; dit is al haar vier titel op dit nieuwe onderdeel op rij. Bovendien is ze ook wereldkampioen. Bij de mannen wist Willem Hoolwerf te winnen. Daarmee kwam er bij de mannen voor het eerst een andere winnaar dan Arjan Stroetinga.