In beeld

Een jaaroverzicht in vlaggen

Elke dag kleuren vlaggen het fotoaanbod. Politieke en sportieve vlaggen, katoenen en fluwelen, bij feesten of protesten, als wimpel of in volle glorie: overal duiken ze op. Geen dag zonder vlag. Fotoredacteur Evert Hermans verzamelt foto's met vlaggen uit het nieuwsaanbod voor de rubriek #vlagvandedag op Instagram van NRC In beeld . Dit zijn de mooiste.
Een hondje met de "Estelada", het symbool van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, tijdens de viering van de Nationale feestdag van Catalonië op 11 september. Eind september wonnen de voorstanders van een onafhankelijk Catalonië de regionale verkiezingen in de Spaanse autonome regio.
AFP / Jorge Guerrero
Tientallen Zuid-Koreaanse vlaggetjes hangen in een boom in aanloop naar 1 maart, de dag waarop de opstand in 1919 tegen het Japanse koloniale bewind wordt gevierd.
AP / Lee Jin-man
Blauw, wit, rood. Bh's hangen bij wijze van Franse vlag aan een balkon in Marseille na de aanslagen van 13 november in Parijs.
Reuters / Jean-Paul Pelissier
John Voracek zit op een stoel in de Middellandse Zee op 23 april, de dag dat Israël dit jaar zijn onafhankelijkheid vierde. Voracek wilde de show van de Israëlische luchtmacht kunnen zien.
AP / Ariel Schalit
Palestijnse betogers op een door Israël opgeworpen scheidingsmuur tussen Abu Dis, op de Westoever en Jeruzalem.
Reuters / Ammar Awad
Een migrant slaapt onder de 'Union Jack', de vlag van het Verenigd Koninkrijk, bij de grensovergang tussen Vintimille in Italië en het Franse Menton in juni.
Reuters / Eric Gaillard
Een afstammeling van Amerikaanse 'Southerners' draagt in Santa Barbara D'Oeste, Brazilië, een jurk met daarop de Confederale vlag tijdens een feestje ter gelegenheid van 150ste verjaardag van het einde van de Amerikaanse burgeroorlog. In het zuiden van Brazilië vindt jaarlijks op de suikerplantages het ‘Festa Confederada’ plaats, waarbij wordt stil gestaan bij de geschiedenis van de ongeveer 10.000 ‘Confederates’ die na hun nederlaag naar het land migreerden.
Reuters / Paulo Whitaker
De politie en forensisch experts zijn bezig op de plek in Charkov, Oekraïne, waar in februari een aanslag plaatsvond. Twee mensen vonden de dood en tien anderen raakten gewond toen iemand vanuit een auto een explosief gooide in de richting van een vredesmars.
Reuters / Stanislav Belousov
De Chinese vlag wappert in het gezicht van een lid van de Chinese erewacht op 29 april voor de Grote Hal van het Volk in Beijing.
AFP / Wang Zhao
De Nepalese vlag in Kathmandu op 16 september. Dit najaar waren er in het Aziatische land protesten tegen - en steunbetuigingen voor - een nieuwe grondwet, die onder meer de seculiere aard van het voormalige koninkrijk moet waarborgen. Sommige hindoes protesteerden omdat ze willen dat Nepal een hindoestaat blijft.
AP / Niranjan Shrestha
Een militair loopt door de ‘vlaggentuin’ van het Massachusetts Military Heroes Fund in Boston op 21 mei. Elke van de ongeveer 37.000 vlaggen staat voor een gesneuvelde militair of omgekomen militair personeelslid uit Massachusetts.
AP / Michael Dwyer
Zuid-Koreaanse betogers met de Noord-Koreaanse vlag bij een controlepost ten zuiden van de bufferzone tussen de beide Korea’s, afgelopen augustus.
Reuters / Kim Hong-Ji
De Turkse vlag bij een demonstratie van de Partij van Nationalistische Beweging (MHP) tijdens een verkiezingscampagne op 31 mei in Istanbul.
AFP / Ozan Kose
Koerdische strijders in de Syrische grensstad Kobani in januari. Begin dit jaar werd de stad bij de grens met Turkije door Koerdische militairen heroverd op IS.
AFP / Bulent Kilic
Een vrouw en haar kind met de Jemenitische vlag tijdens een demonstratie in Sana’a tegen de Saoedische militaire campagne in Jemen. Saoedi-Arabië richtte in maart een coalitie van Arabische landen op die in Jemen de opmars van shi’itische Houthi-rebellen moet stuiten.
AFP / Mohammed Huwais
Zwarte vlaggen tijdens een mars van nationalisten in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De bijeenkomst werd georganiseerd ter nagedachtenis van generaal Hristo Lukov een Bulgaarse legercommandant tijdens de Eerste Wereldoorlog.
AFP / Nikolay Doychinov
Franse vlaggetjes op een politieke bijeenkomst in Doubs in aanloop naar de tweede ronde van de departementale verkiezingen van februari.
AFP / Sebastien Bozon
De Franse vlag brandt, na in stukken te zijn gescheurd, op straat in de Senegalese hoofdstad Dakar. Aanleiding was de publicatie van een cartoon van de profeet Mohammed door het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo. De regering in Senegal had de verspreiding van de editie van 14 januari – een week na de dodelijke aanslag op de burelen van het blad – toen al verboden.
AFP / Seyllou
De Koerdische vlag tijdens een mars van Irakese Koerden in Akra, op zo’n 500 kilometer van Bagdad. Op deze foto van 20 maart vieren zij het Perzische nieuwjaars- en voorjaarsfeest Noroez.
AFP / Safin Hamed
Een jongen loopt op deze foto van eind augustus door de as van de Ecuadoraanse vulkaan Cotopaxi in Lasso. Het was de eerste keer in 138 jaar dat de vulkaan uitbarstte.
AFP / Martin Bernetti