Guinee na twee jaar ebolavrij verklaard

Het West-Afrikaanse land werd sinds december 2013 geteisterd door de ergste ebola-epidemie ooit.

Een verpleger in Liberia neemt de temperatuur op van een man voor mij het ziekenhuis in Monrovia mag betreden.
Een verpleger in Liberia neemt de temperatuur op van een man voor mij het ziekenhuis in Monrovia mag betreden. Foto Ahmed Jallanzo / EPA

Guinee is volledig vrij van ebola. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een verklaring laten weten. Het West-Afrikaanse land werd sinds december 2013 geteisterd door de ergste ebola-epidemie ooit.

Ter ere van het einde van de uitbraak houdt de VN-organisatie vandaag een ceremonie. Volgens de WHO gaat in Guinee nu een periode van 90 dagen in waarin extra surveillance geldt. WHO-directeur voor Afrika Matshidiso Moeti zei:

“Ik prijs de overheden, gemeenschappen en partners voor hun toewijding in het bestrijden van deze epidemie. Terwijl we ons inzetten om veerkrachtige gezondheidssystemen op te bouwen, moeten we op onze hoede blijven om snel nieuwe uitbraken de kop in te drukken die zouden kunnen opkomen in 2016.”

Meer dan 11.300 doden

De meest recente ebola-uitbraak begon in Gueckedou in Guinee en heeft in totaal aan meer dan 11.300 mensen het leven gekost. Van hen stierven meer dan 2.500 in Guinee. De epidemie concentreerde zich vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Sierra Leone werd al in november ebolavrij verklaard. Liberia hoopt dit in januari te kunnen doen. Dat land werd al in mei en september ebolavrij verklaard, maar in beide gevallen staken later nog nieuwe besmettingen de kop op.