Gevangenisstraf ex-premier Israël verlaagd

Ehud Olmert hoeft in verband met corruptie geen zes jaar maar achttien maanden de cel in.

De Israelische ex-premier Olmert toen hij afgelopen mei voor de rechtbank in Jerusalem moest verschijnen.
De Israelische ex-premier Olmert toen hij afgelopen mei voor de rechtbank in Jerusalem moest verschijnen. Foto Heidi Levine/EPA

De Israëlische ex-premier Ehud Olmert hoeft geen zes jaar maar achttien maanden de cel in. Dat heeft de Israëlische Hoge Raad dinsdag bepaald, meldt persbureau AP. Olmert werd al in 2014 schuldig bevonden aan corruptie maar ging in hoger beroep. Dat is nu deels toegewezen.

Olmert (eerst van de Likudpartij, later Kadima) heeft in zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem en minister van Infrastructuur, Handel en Industrie smeergeld aangenomen, zo oordeelde de rechtbank eerder. Zij acht bewezen dat hij jarenlang steekpenningen heeft ontvangen om de bouw van het verguisde appartementencomplex ‘Holyland’ te versoepelen.

Tweede corruptiezaak

De ex-premier werd in mei van dit jaar ook veroordeeld in een andere corruptiezaak. De 69-jarige ex-politicus kreeg toen acht maanden gevangenisstraf opgelegd en een boete van 150.000 dollar voor het aannemen van enveloppen met geld van de Amerikaanse zakenman Morris Talansky. In ruil voor de steekpenningen kreeg de ondernemer allerlei voordelen.

Olmert zegt in een reactie “opgelucht” te zijn over de strafverlaging. “Het is nog steeds een zware dag, maar ik ben tevreden met deze ontwikkeling.”

Aantijgingen van corruptie in beide zaken dwongen Olmert, die in 2006 tot premier was verkozen, in 2008 zijn ontslag in te dienen. Hij heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkend. Olmert is de eerste voormalig premier van Israël die de gevangenis in moet.