Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Gemeente fietst mee met scholieren langs azc

De gemeente Loon op Zand laat vanaf maandag, als de scholen weer beginnen, begeleiders met scholieren mee fietsen langs een toekomstige noodopvang voor asielzoekers in Kaatsheuvel. Dat bevestigt de gemeente na berichtgeving van het AD. Het gaat om kinderen die naar een basisschool voor speciaal onderwijs in Waalwijk gaan. Volgens wethouder Wil Ligtenberg (Onderwijs, Voor Loon) komt de gemeente met het plan tegemoet aan een „gevoel van onveiligheid” dat bij enkele ouders leeft.

In vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel worden maximaal 1.200 vluchtelingen opgevangen. Zij blijven daar tot 1 april.

Volgens wethouder Ligtenberg is het niet nodig om leerlingen te beschermen, maar voelt de gemeente zich verplicht tegemoet te komen aan ouders die zich ongerust maken. „Sommige ouders hebben het gevoel dat het onveilig is en dat krijgen we niet uit hun hoofd gepraat.”

De gemeente wil samen met scholen en het COA een genuanceerd beeld neerzetten van de asielzoekers. Zo zullen scholen aan leerlingen uitleggen waar de vluchtelingen vandaan komen en waarom zij hier zijn. Ook kunnen bewoners een kijkje nemen bij het azc. Het is overigens nog niet zeker dat de begeleiding maandag al nodig is, omdat het nog onduidelijk is wanneer de vluchtelingen in Kaatsheuvel aankomen. Enkele bewoners zijn een protestgroep begonnen tegen de vluchtelingenopvang.