Geen sporen van drugs in bloed Dascha Graafsma

Dat wijst aanvullend onderzoek van het NFI uit.

Station Hilversum Sportpark.
Station Hilversum Sportpark. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Dascha Graafsma, die vorige maand overleed doordat ze na het uitgaan werd geschept door een trein, had geen sporen van drugs in haar bloed. Dat meldt de politie. Een toxicologisch onderzoek van forensisch patholoog Frank van de Goot, toonde eerder wél sporen van drugs aan.

Het onderzoek van Van de Goot, op verzoek van de familie, was indicatief, aldus de politie. Alleen de aanwezigheid van de stof in het lichaam werd onderzocht, niet de hoeveelheid. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeert uit aanvullend onderzoek dat er inderdaad ghb in het lichaam van het meisje aanwezig was, maar niet in een hoeveelheid die duidt op het innemen of toedienen daarvan. Ghb is ook een lichaamseigen stof die na overlijden wordt gevormd. Ook zijn geen sporen van andere drugs gevonden. Wel was Dascha onder invloed van alcohol.

Onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat Dascha Graafsma (16) na ruzie met vriendinnen om twee uur ‘s nachts zonder jas wegging bij een danscafé in Hilversum. Om 5.20 werd ze op het spoor bij station Hilversum Sportpark aangereden door een trein. Wat er in de tussentijd is gebeurd, en waarom ze op het spoor stond, is nog niet duidelijk.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) gingen uit van zelfdoding, maar de familie was daar niet van overtuigd. Patholoog Van de Goot bood aan onderzoek te doen. Misdaadjournalist Peter R. de Vries voert het woord voor de familie. De politie heeft tot dusver geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf.