Weer record voor Star Wars: omzet boven 1 miljard dollar

De film Star Wars: The Force Awakens heeft in twaalf dagen tijd wereldwijd al ruim 1 miljard dollar opgebracht. Het zevende deel in de sciencefiction-saga, dat op 16 december in première ging, heeft daarmee het oude record van Jurassic World verslagen. Die film passeerde dit jaar de grens van 1 miljard dollar na dertien dagen. De Star Wars-film heeft inmiddels al vele omzetrecords op haar naam staan, waaronder een recordopbrengst op de eerste draaidag en de grootste omzet van een film in het openingsweekeinde wereldwijd. Ook in Nederland is de film een groot succes. Halverwege vorige week hadden de Nederlandse bioscopen al ruim 400.000 bezoekers geteld. In The Force Awakens keren acteurs uit eerdere delen terug, zoals Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill. Filmrecensenten zijn unaniem lyrisch over de film. Veel voorstellingen zijn uitverkocht; sommige bioscopen draaien de nieuwe Star Wars-film de hele dag door. (AFP, Reuters)