Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Failliete drogisterijketen DA maakt doorstart

De Nederlandse Drogisterij Service neemt het failliete DA over.

Logo van drogisterijketen DA.
Logo van drogisterijketen DA. Foto Alexander Schippers/ANP

De vandaag failliet verklaarde drogisterijketen DA maakt een doorstart. De Nederlandse Drogisterij Service (NDS), dat de keten overneemt, maakt dat bekend in een persbericht.

De overname gaat ten koste van een aantal banen, maar over het exacte aantal werknemers dat wordt ontslagen is nog weinig duidelijkheid, meldt een woordvoerder van NDS. In het persbericht staat dat er “nieuwe arbeidsplaatsen beschikbaar komen, waardoor een deel van de werkgelegenheid behouden blijft”. Vakbond FNV noemt het faillissement van onderdelen van de keten tegenover persbureau ANP “een bittere pil” voor de gedupeerde werknemers.

Er werken 212 mensen bij DA, waarvan zo’n 180 op het hoofdkantoor. De overige mensen werken bij de zeven winkels die DA Retailgroep zelf in bezit heeft. De andere 259 winkels zijn in het bezit van franchisenemers.

NDS is onderdeel van Holland Pharma, dat op zijn beurt onderdeel is van de Mosadex Groep. Het bedrijf is voorlopig niet van plan iets te veranderen aan de naam of het logo van DA, laat de woordvoerder weten. NDS heeft de franchisenemers beloofd garant te staan voor toekomstige leveringen.

“De franchisenemers hebben deze week ervaren geen zendingen te krijgen. Die worden nu zo spoedig mogelijk hervat en zijn voor de lange termijn.”

Van faillissement naar uitbreiding?

Eerder vandaag werd bekend na berichtgeving van RTL Z dat het bedrijf te horen had gekregen dat uitstel van betaling, waarom vorige week was gevraagd, werd omgezet in een faillissement.

Nu ziet de toekomst voor DA er plots heel anders uit. De woordvoerder van NDS zegt te hopen dat er in de toekomst uitgebreid kan worden:

“Het belang van de franchisenemers staat nu voorop, en we gaan er alles aan doen om de formule op het oude niveau te krijgen. DA is nog altijd een sterk merk in Nederland. We zouden blij zijn en we hopen dat we de formule kunnen laten groeien. We gaan ons daar de komende tijd over buigen.”

Aanstichter Kruidvat

De drogisterijbranche staat al jaren onder druk omdat drogisterijen voortdurend stunten met prijzen. Aanstichter is marktleider Kruidvat, waarna andere ketens enkel konden volgen. Bas Harmse, bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond en eigenaar van een DA-vestiging in Wormerveer, gaf eerder tegen NRC aan niet te denken dat het faillissement voor de franchisenemers veel gevolgen heeft. Volgens hem kunnen gezonde bedrijven door, met een andere naam op de gevel en zonder DA-huismerk in de schappen.

Vorige week vroegen ook Macintosh, eigenaar van schoenenwinkelketens als Scapino, Dolcis en Manfield, en V&D uitstel van betaling aan. De bewindsvoerders van het moederbedrijf van de schoenenwinkels hebben vandaag een aanvraag voor een faillissement ingediend. Alle mogelijkheden, waartoe ook gehele of gedeeltelijke verkoop, worden nu onderzocht.