Extra EU-marechaussees naar Griekenland

De Griekse regering heeft de EU om hulp gevraagd om de vluchtelingenstroom te beheersen.

Vluchtelingen komen met een rubberen boot aan op het Griekse eiland Lesbos.
Vluchtelingen komen met een rubberen boot aan op het Griekse eiland Lesbos. Foto Pierre Crom / ANP

Er zijn 293 agenten en 15 schepen onderweg naar Griekenland om de grens te helpen bewaken. Dat maakte de Europese grensbewakingseenheid Frontex woensdag bekend. De missie, die Poseidon Rapid Intervention heet, is bedoeld om te helpen met het verwerken van binnenkomende vluchtelingen.

De grenswachten van Frontex zullen helpen om vluchtelingen te identificeren en hun vingerafdrukken af te nemen. Ook zullen er tolken afreizen en agenten die gespecialiseerd zijn in het herkennen van valse reisdocumenten. Schepen gaan de Egeïsche Zee in de gaten houden.

De komende tijd komen er nog ruim honderd manschappen bij. Ook komen er nog meer schepen, voertuigen en andere technische uitrusting beschikbaar.

Verzoek van Griekenland

De Griekse regering heeft zelf verzocht om extra hulp om de vluchtelingenstroom in de hand te houden, waardoor de EU snel mankrachten beschikbaar kon stellen.

Poseidon Rapid Intervention vervangt de gezamenlijke Poseidon Sea-missie, die sinds 2006 in de Middellandse Zee gaande is. De nieuwe Rapid Intervention-missie bestaat uit meer manschappen. Frontex wil zo de surveillance en registratie- en identificatiecapaciteit van Griekenland versterken.

Frontex coördineert het uitlenen van personeel en apparatuur tussen EU-landen, maar heeft geen eigen marechaussees en spullen. Daardoor kan het niet altijd de benodigde hulp bieden.

Om dat te verhelpen wil de Europese commissie een eigen grenswacht van 1.500 man aanstellen. Daar vond deze maand in Brussel een EU-top over plaats. Deze nieuwe grenswacht zou kunnen worden ingezet in lidstaten die dat zelf niet willen. Er is nog geen besluit over genomen.