Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Een leven vol monsters: deze man maakte Jabba the Hut en dé T-Rex

Een videoportret van de man die Hollywood van zijn meest beroemde monsters voorzag.

Phil Tippett animeerde ook de Snow Walkers in Star Wars met de hand.
Phil Tippett animeerde ook de Snow Walkers in Star Wars met de hand. Screenshot YouTube

De T-Rex uit Jurassic Park, een groot deel van de bonte collectie aliens in Star Wars en Jabba the Hut: ze zijn allemaal gemaakt door één man. Phil Tippett is de Oscar-winnende animator achter de filmmagie van George Lucas en Steven Spielberg. Vice maakte een videoportret van Tippett waarin hij vertelt over zijn leven als monstermaker van Hollywood.

Het begon al toen Tippett nog een jongetje was. Van zijn spaargeld kocht hij een 8-millimetercamera waarmee hij korte stopmotionfilmpjes kon maken. Hij maakte foto’s van zijn GI Joe-poppen, die hij tussen twee beelden een klein beetje bewoog. Bij het terugspelen leek het net of de poppen uit zichzelf bewogen.

Als tiener ontmoette Tippett special effects-kunstenaar Ray Harryhousen, één van de grondleggers van de stopmotiontechniek. In het huis van Harryhousen ontstond een clubje stopmotionfanaten die de techniek samen verder ontwikkelden. Een groepje idioten, volgens Tippett:

“The word ‘geek’ didn’t even apply to us, we were just idiots that were doing this thing.”

Maar jaren na de korte filmpjes met GI-Joes groeide Tippett en zijn vrienden uit tot professionals. Tippett heeft vele Star Wars-karakters ontworpen en was de man achter de dino-animaties in Jurassic Park, die hem een Oscar opleverden.

Nu is Tippett bezig met zijn eigen werk: Mad God. Een bizarre en gewelddadige filmserie die teruggrijpt op het échte stopmotion, dat inmiddels grotendeels door computeranimatie verdreven is. Via Kickstarter haalde Tippett bijna 125.000 dollar op om de eerste van de vier korte films te maken.

Hij moet wel aan zijn stopmotion blijven werken, zegt Tippett. Alleen zo kan hij zijn depressie en angst te baas: door monsters te maken.