‘Duitse deelstaten trekken 17 miljard uit voor vluchtelingen’

Dat bedrag komt bovenop de uitgaven van de Duitse overheid, die eerder 6 miljard euro extra uittrok.

Een Duitse douanebeambte zet stempels in de paspoorten van vluchtelingen.
Een Duitse douanebeambte zet stempels in de paspoorten van vluchtelingen. Foto Uwe Zucchi / EPA

Duitse deelstaten trekken volgend jaar een kleine 17 miljard euro uit om te kunnen omgaan met de grote instroom van vluchtelingen. Met name Noordrijn-Westfalen en het zuidelijke Beieren verwachten in 2016 miljarden uit te moeten geven aan vluchtelingen, zo meldt de Duitse krant Die Welt dinsdag na een rondgang.

Voor veel deelstaten liggen de uitgaven daarmee aanzienlijk hoger dan eerder gedacht. Zo denkt het centraal gelegen Hessen nu 1,3 miljard euro aan vluchtelingen uit te geven, terwijl afgelopen zomer nog werd uitgegaan van krap 600 miljoen. De Duitse overheid trok drie maanden geleden al 6 miljard euro extra uit voor vluchtelingen.

‘Bedrag mogelijk onvoldoende’

Waar het ingecalculeerde budget aan wordt uitgegeven, verschilt per deelstaat. In sommige regio’s is het bedrag namelijk louter bedoeld voor opvang, terwijl andere deelstaten in hun berekeningen ook uitgaan van kosten voor bijvoorbeeld onderwijs en veiligheid. De deelstaat Bremen gaf geen gegevens door aan Die Welt.

Volgens de Duitse krant is het overigens nog maar de vraag of de 16 deelstaten met ruim 16,5 miljard euro voldoende geld opzijzetten voor de vluchtelingeninstroom. Het bedrag is namelijk gebaseerd op de verwachting dat er dit jaar 800.000 naar Duitsland zouden komen. Eind november waren dat er echter al 965.000.