An Honest Liar

De illusionist, ontsnappingskunstenaar en beroepsscepticus James ‘The Amazing’ Randi (Toronto, 1928) heeft zijn leven gewijd aan het ontmaskeren van pseudowetenschappers, mentalisten en paragnosten, onder wie Uri Geller. Randi was een graag geziene gast in Amerikaanse talkshows en en werd ooit door rocker Alice Cooper ingeschakeld om de effecten voor een tour te doen; Cooper liet zijn hoofd ‘afhakken’ door Randi. Als goochelaar is hij met pensioen, maar zijn strijd tegen charlatans zet hij ook op hoge leeftijd voort. Regisseurs Justin Weinstein en Tyler Measom vertellen in het goed ontvangen An Honest Liar (2014) zijn levensverhaal. Ook ‘lepelbuiger’ Geller komt daarin aan het woord: „Weet je hoe vaak Randi heeft geprobeerd om mijn carrière te vernietigen?” De makers gaan ook in op een ander aspect van zijn leven: The Amazing Randi komt op 81-jarige leeftijd namelijk publiekelijk uit de kast. De relatie met zijn partner Jose Alvarez zorgt nog voor een verassende twist in het laatste deel van de documentaire. Wie zich liever niet aan de programmagids houdt: An Honest Liar is ook te streamen op Netflix.